BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правителството в оставка остави незащитен документ с проекти за 12 млрд. лв.


Граждани дописаха с поръчки за кафе и сода Националния план за възстановяване и устойчивост

Снимка: Фейсбук/“ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев“

В продължение на часове граждани на шега дописваха и редактираха вежен правителствен документ – Националния план за възстановяване и устойчивост, по който България трябва да усвои около 12 млрд.лв. за справяне с пандемията до 2026 г., след като той е бил качен като файл в Google Drive с отключена възможност за редакция. Документът беше достъпен на сайта www.nextgeneration.bg, но след медийни публикации беше свален.

Правителството публикува в петък третата финална версия на документа, но изненадващо се оказва, че някой е оставил отключени за редактиране екселски
таблици с предлаганите проекти. Така всеки потребител в мрежата можеше да нанася редакции в тях. В резултат в официалния документ се появиха „нови точки“ точки като „Ходи пеш“, „Продавам две джанти“, „Кафе и кроасан, моля“, „Джипко Бибипков“, „газирана вода“, „Вече 10 минути чакам мекици с кафе. Какво е това слабо обслужване“ и др. и други иновативни обяви и предложения, както и множество колажи.

Проблемът първо беше забелязан от журналиста Атанас Чобанов и платформата му Bird.bg. На фейсбук страницата си Bird.bg публикува видео, на което се вижда как различни потребители дописват плана. Самият Чобанов отбелязва във Фейсбук: „Не може да се отрече, че информационната сигурност на Плана за възстановяване е на ниво. Наблюдателен админ е предупредил чиновниците да заключат файловете за редакция, защото всеки може да пише в тях. Файлът, с който ги е предупредил, се казва ВНИМАНИЕ, и също не е заключен за редакция.“

След като миналата седмица кабинетът обяви, че няма да изпрати окончателния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост до Европейската комисия за разглеждане и одобрение, а вместо това ще го внесе в парламента, в петък документът трябваше да бъде представен пред депутатите от вицепремиера в оставка Томислав Дончев.

Мнозинството от народните представители обаче отказа да го изслуша, като вместо него пожела да говори министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Така след гласуване той беше задължен да се яви на пленарно заседание на 21 април (сряда).

На брифинг, свикан в сранен ден и час, обаче, Борисов каза, че в плана не са предвидени единствено пари за асфалт, вицепремиерът Дончев добави, че за изготвянето му правителството е работило с експертна общност и с Европейския съюз и смята за абсурдна ситуацията, в която партиите критикуват плана без дори да са го прочели.

България трябва да изпрати документа за одобрение в ЕК до 30 април, но този срок може да бъде изпуснат, след като Томислав Дончев заяви, че ще остави на следващо правителство да го внесе, коментира по темата Дневник.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!