BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Правителството прие Национален план за готовност при пандемия


Костадин Ангелов

Костадин Ангелов

Костадин Ангелов – Министър на здравеопазването Снимка: скрийншот от видео, излъчващо пресконференцията на живо

На извънреден брифинг тази сутрин министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи Националния план на България за готовност при пандемия, който е разгледан и одобрен на днешното заседание на Министерския съвет.

Основните цели на плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността от пандемична инфекция; осигуряване на оптимални възможности за лечение на заболелите; поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби – здравеопазване, сигурност, транспорт и др.; осигуряване на постоянна, достоверна и актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

„Националният план за готовност при пандемия има общ характер предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогени с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост от населението и други фактори, повлияващи епидемичния и инфекциозния процес“, заяви министър Ангелов.

До края на годината в страната трябва да пристигнат първите дози от ваксина срещу COVID-19, а самото ваксиниране ще може да започне седмица след доставката. Първоначално ще бъдат имунизирани хората от високорисковите групи. „В самото начало на ваксинирането личните лекари няма да участват, ще участват лекарите от болниците“, поясни здравният министър.

Документът е актуализиран по решение на Народното събрание и има програмен характер. Той ще бъде основа за изготвянето на отделни пандемични планове за конкретно заболяване. Такъв план вече има за справяне с грипа и Covid-19.
Такива планове ще бъдат разработени и ако нашето общество се изправи пред друга пандемия в бъдеще, каза Ангелов.

В днешната пресконференция участваха и председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски, изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ангел Кунчев обясни, че в изпълнение на решение на Народното събрание е разработен генеричен план, който касае всички възможни пандемии.

Такъв план дава основните насоки и точки, като се започне от това наистина как да прекъснем епидемичния процес, да намалим броя на засегнатите лица и да намалим заболеваемостта и смъртността, да осигурим в най-кратък срок, както това се случва за Covid-19, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура, посочи още доц. Кунчев.

Той определи като ключово значение комуникацията – посланията към хората, правдивата и навременна информация, дадена на ризбираем език. 

„До четвъртък Министерство на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. Този план ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване. Днес е определен председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините – проф. д-р. Красимир Гигов, ген. директор на Българския червен кръст.

„Ваксините ще бъдат доброволни, всеки български гражданин, който пожелае да се ваксинира, ще има тази възможност. Ангажимент на Координационният съвет и на българското правителство е всеки един български гражданин, който пожелае да бъде ваксиниран срещу Covid-19, ще получи ваксина, такава, каквато пожелае“, обясни здравният министър.

До края на тази седмица в София и в Бургас ще бъдат доставени фризери за съхранение на ваксината на „Пфайзер“ срещу Covid-19, тъй като тя трябва да се съхранява при над -70 градуса по Целзий. 

Ковид заразата набра скорост в световен мащаб в края на миналата година. В началото на месец март т.г. Световната здавна организация обяви официално разпространението на коронавируса за пандемия и отнесе критики за закъснялото си решение.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!