BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Предателство и шпионство“ – прокуратурата проверява Елена Гунчева за престъпление против Републиката


Елена Гунчева, депутат от „Възраждане“
Снимка: Личен архив/Фейсбук профил

Специализираната прокуратура проверява депутатът от „Възраждане“ Елена Гунчева за подбуждане на военни действия спрямо България. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Проверката срещу Гунчева започна само ден, след като посланиците на 35 държави в България осъдиха призивите за насилие, изразени в публикация на депутатката в профила ѝ във Фейсбук на 18 март. 

В нея Гунчева написа, че Русия разполага с оръжия, с които „точно може да улучи Министерски съвет“, ако българското правителство реши да изпрати военна помощ на Украйна (скрийншот от публикацията по-долу)

Снимка: Скрийншот от поста на Елена Гунчева в личния й профил във Фейсбук

Текстът, по който е започнала проверката на прокуратурата, е в раздел „Предателство и шпионство“ от Наказателния кодекс и гласи:

„Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години“.

Първата реакция на публикацията на Гунчева беше в понеделник. В профила на Народното събрание във „Фейсбук“ председателят на парламента Никола Минчев определи определи изяви на депутат като „недостойни и недопустими“ и посочва, че според чл. 29 на Виенската конвенция „всички депутати дължат уважение на висшите държавни представители, както и на дипломатите“. Той не посочи името на депутата, но беше разбираемо, че става въпрос за поста на Гунчева. Самата депутатка от „Възраждане“ се опита да го вкара в диалог чрез нов предизвикателен пост в социалната мрежа.

Впоследствие посланиците на страните членки в ЕС, както и посланиците на САЩ, Албания, Австралия, Канада, Грузия, Израел, Япония и Обединеното кралство се присъединиха към позицията на Минчев.

На страницата във Facebook на посолството на Франция в България се появи пост от името на всички посланици от страните от ЕС в страната, в който се казва: „Ние, посланиците на държавите членки на ЕС, приветстваме изявлението на г-н Никола Минчев, председател на Народното събрание, осъждащо заплахите за насилие срещу Министерския съвет и акредитирани посланици. Подобни заплахи са неизвиними и ние сме обединени в убеждението си, че речта на омразата не може да има място в нашите общества.“

По-късно към тях се присъединиха посланиците на още 8 държави.

От специализираната прокуратура съобщиха, че ще дадат допълнителна информация след приключване на проверката.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!