BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Председателят на Национално движение „Русофили“ е обвинен за шпионаж

Николай Малинов
Снимка: принтскрийн bTV

Председателят на Национално движение „Русофили“ и бивш депутат от БСП Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а руският генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС, съобщи днес прокуратурата по повод разследването за шпионаж, за което стана известно вчер

а.

Малинов е бил задържан, и освободен срещу парична гаранция от 50 хил. лв. и забрана да напуска страната. Според главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от „Дневник“ той е бил свързан с организаци. в Русия. Цацаров посочва две такива – „Двуглав орел“ и РИСИ (Руски институт за стратегически изследвания). Двете организации са свързани с Решетников, а Малинов изпълнявал задачи, поставени от тях срещу заплащане. 

В хода на разследването била установена и схема за изпиране на пари.

По данни на прокуратурата е била намерена докладна записка от Малинов на руски, която съдържала информация за настоящата геополитическа ориентация на България и идеи как да се промени, като е предлагали действия в 5 направления. Сред тях да се създаде интернет сайт, собствен тв канал, да се създаде партия, която да стане електорална сила.

До разкритията се стигнало, след като в хода на разследване на престъпление против финансовата и кредитната система прокуратурата възложила на ДАНС множество оперативни мероприятия, включително и по линия на финансовото разузнаване, съобщил още главният прокурорВ резултат са били събрани данни, че установената схема се използвала и за трансфер на финансови средства „от лица, ръководители на чужди организации, които имат определени интереси в политическия живот на страната и от дейността на българските държавни органи“. По този начин „се финансирали разностранни мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на Република България и представляват опити за целенасочено влияние и по отношение на нейната външна политика“, казва още Цацаров.

В един от написаните от Малинов текстове пишело“ние сме предприели действия за безвъзмездно прехвърляне на половин милиард от Цветан Василев към руския бизнесмен Малофеев“. Цитиран е и оръжейния завод „Дунарит“ – че контролът над завода трябва да остане под контрола на Цветан Василев и сегашния собственик Емилиян Гебрев.

Намерени са били договори на търговски фирми на Малинов с руски търговски дружества и документи за парични трансфери.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!