BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът възложи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев да предложи състав на служебен кабинет

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен премиер Димитър Главчев в рамките на седем дни да предложи състав на правителство
Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев възложи днес на председателя на Сметната палата Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство.

Късно снощи от пресцентъра на държавния глава съобщиха, че Главчев е определен за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията.  

Днес се разбра, че от всички, които по новите правила може да бъдат назначени за служебен премиер единствено Димитър Главчев е приел.

Главчев заяви, че е имал много сериозни колебания дали да приеме да бъде премиер, като това е било трудно решение за него и президента, но алтернативата е била хвърляне на държавата в конституционна криза. Той даде заявка, освен за организирането на честни избори, да работи за подобряване на живота на хората.

Обяви още, че ще представи равноотдалечено правителство от политическите сили със състав от експерти, неопетнени и некорумпирани и с добро име в обществото.

Няма да участвам нито директно, нито косвено в съставянето на служебен кабинет, заяви държавният глава

Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ, коментира по-рано днес съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Наши политически лица в този кабинет не трябва да има в никакъв случай, заяви той.

Премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков заявиха преди началото на днешното отчетно изборно събрание на партията, че очакват от посочения за служебен премиер Димитър Главчев да организира честни избори.

„Скритата досега сглобка между президента и Борисов вече е явна. Главчев е 200% ГЕРБ. Ще прави това, което му нареди Борисов. Изборите няма да са честни. Организираме се да дадем отпор. БСП останахме единствената алтернатива. Всички други се продадоха“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Севлиево, където присъства на общинска конференция на партията.

„ГЕРБ все пак ще има министър-председател, поздравления“, коментира снощи социалистът Кристиан Вигенин в студиото на „Панорама“. 

„Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни, защото в момента, в който той беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти“, опонира Деница Сачева от ГЕРБ избора на Димитър Главчев за служебен премиер.

След промените в Конституцията за служебен премиер държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

В рамките на два дни президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев, председателя на Сметната палата Димитър Главчев, с омбудсмана Диана Ковачева, подуправителите на БНБ – Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, заместник-председателите на Сметната палата – Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!