BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Приложението CoTown за промени в градската среда вече е достъпно и във Варна (подкаст)

Илюстрация: EcoVarna

Гражданите на Варна могат да използват програма за споделено създаване на градска среда CoTown, като дават идеи за устройване на различни градски пространства. В приложението има вече 10-ина локации от Варна, които биха могли да бъдат подобрени. Това съобщи арх. Максим Недков, който е част от екипа на проекта. По думите му целта е да направим нашите градове по-живи, по-безопасни и по-интересни за гражданите.

Проектът CoTown започна с участие в конкурс на естонската община Тарту преди година и половина. Идеята е да се създаде инструмент, чрез който управата да се свърже с гражданите, за да получи идеите им за по-зелен, по-безопасен, по-интересен и атрактивен град, благоприятен за пешеходци и велосипедисти. По този начин общината иска адекватно да проектира бъдещите промени в града. Арх. Максим Недков и екипът му участват  и печелят конкурса.
В момента CoTown е в пилотна фаза. Тестовете на продукта стартират през декември. За първите две тестови локации в 150-хилядния град Тарту се получават около 40 предложения на граждани. Те са оставили свои координати и искат да участват във формирането на градската среда, споделя арх. Недков. След април ще бъдат включени повече места за проектиране.

Приложението все още не работи официално във Варна, т.е. няма институцията, която да го е припознала, но може да се тества от варненци, заяви Максим Недков. Първата българска община, която е проявила интерес към проекта е Стара Загора. В града предстои да се изготви архитектурен конкурс за зоната на централния пазар. Екипът, който подготвя конкурса, ще използва CoTown като инструментариум за генериране на идеи от местните хора, на които конкурсът ще стъпи.

Приложението е безплатно и е достъпно в интернет за всеки. За дадено място може да се качи колаж, да се сложи заглавие и описание към картинката. Скоро ще бъдат добавени и елементи от градската среда на реални производители от България.

Целта ни е с CoTown енергията на хората да достигне до администрацията и тя да я оцени. Ако градивната енергия на гражданите бъде използвана, тя може да доведе до много добри резултати, смята арх. Максим Недков.


Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!