BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата в Бургас разпореди проверка на плаж „Смокиня“, където РИОСВ не откри нарушения

Снимка: Фейсбук група Аз обичам Созопол

Окръжната прокуратура в Бургас се е самосезирала и е разпоредила незабавна проверка на информацията за разораване на пясъчна ивица на плаж „Смокиня“ в община Созопол, сигнал за което беше подаден от граждани преди няколко дни. Проверката ще бъде осъществена от служители на дирекцията на МВР в Бургас, съобщиха от държавното обвинение. В същото време от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас съобщиха, че са проверили сигналите и не са открили нарушения.

От прокуратурата посочиха, че са дали срок до 19.04.2021 г., в който трябва да бъдат уведомени за предприетите мерки.

Според бургаската екоинспекция, обаче, след заснемане с GPS е било установено, че не се засягат пясъчни дюни със забрана за разполагане на обекти и съоръжения.

Екоинспекторите открили, че в два полигона се извършват дейности по подготовка за поставяне на преместваеми обекти, а местоположението им е обозначено на терен с колчета. Тъй като новата схема за разполагане на преместваеми обекти и съоръжения на морски плаж „Смокини – север“ не е била внесена за съгласуване с РИОСВ – Бургас от инспекцията издали предписание на фирмата – концесионер да преустанови всякакви действия до съгласуване на схемата.

Вчера започването на проверка беше анонсирано и от министерство на туризма, но резултати все още не са обявени.

От Общината Созопол пък изпратили писмо до министерството с предложение да бъдат регламентирани дейностите по експлоатацията на плажовете. В него се иска да се забрани изграждането на диги на плажове, при които не се наблюдава ерозия. Настоява се още да се забрани разстилането на пясъка с тежка или лека механизация с цел разширяване на концесионната площ, както и да се опише начина за санитарно-хигиенно поддържане на плаж.

Община Созопол припомниха, че нямат правомощия да контролират концесионните отношения, а според Закона за устройство на черноморското крайбрежие контрол се извършва от концедента по концесионния договор. Но от администрацията обръщат внимание на факта, че агресивните действия по почистване са в разрез с чл.2 т.6 на същия закон, който задължава опазване на естествения ландшафт и културно-историческото наследство.

В общинската администрация в Созопол са постъпили уведомителни писма от концесионери на 8 плажана територията й за предприемане на действия по почистване и подготовка на плажните ивици в изпълнение на концесионния им договор.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!