BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата приключи разследването срещу кмета на община Септември

Марин Рачев
Снимка: septemvri.org

Специализираната прокуратура приключи разследването за умишлена безстопанственост срещу кмета на Септември Марин Рачев, съобщиха от държавното обвинение. До месец в Специализирания наказателен съд ще бъде внесен обвинителен акт срещу Рачев и още трима общински служители, посочват от прокуратурата.

Заедно с кмета Марин Рачев са обвинени и зам.-кметът на общината Явор Митев, специалистът в „Инвеститорски контрол“ към отдел „Строителство“ при дирекция „Архитектура и териториално устройство“ Станой Милов и директорът на Дирекция „Транспорт и околна среда“ Ангел Бончев.

Кметът на Септември е обвинен, че като не е упражнил контрол върху действията на общинските служители Милов и Бончев, са последвали финансови щети за общината в размер на 255 хил. лева без ДДС. На двамата служители е било възложено отчитането на обществено имущество – те подписали приемо-предавателни протоколи за строително-монтажни работи, без да са реално изпълнени. Така, според прокуратурата, Рачев не положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на повереното му имущество и допуснал да бъдат заплатени недължими суми с платежни нареждания по фактури, дейности и услуги на завишени цени, по договор.

Станой Милов и Ангел Бонев са обвинени за документни престъпления, свързани с удостоверяването на реализирани стротелно-ремонтни дейсности и протоколи за отчитане на извършени и подлежащи на заплащане строително-монтажни работи, които всъщност били частично изпълнени или изцяло неизпълнени.

Зам-кметът Явор Митев е привлечен към отговорност за длъжностно престъпление и за престъпление против реда на управлението. Според прокуратурата, в качеството му на действащ временно като кмет на община Септември, нарушил служебните си задължения, като без да е възникнала необходимост от изменение на сключения договор за обществена поръчка за ремонт на пътна и улична мрежа на територията на община Септември, подписал Допълнително споразумение за изменение на договора, с цел да набави за изпълнителя ДЗЗД “Консорциум ремонти и възстановяване – Септември“ търговска печалба от 1 млн. лв. С толкова той увеличил в Анекса сумата за изпълнение на договора. Митев е обвинен и за това, че не оказал съдействие по разпореждане на следователи от Следствения отдел при Специализираната прокуратура.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!