BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата разследва пожара във влака София – Варна


Снимка: ОД на МВР – Шумен

Окръжната прокуратура в Шумен разследва пожара в бързия влак София – Варна, при който снощи беше унищожена голяма част от композицията.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 2 от Наказателния кодекс, съобщиха от Апелативна прокуратура. Наказанието по този текст е от 3 до 10 години лишаване от свобода за запалване на „сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност“ и в случай, че пожарът е представлявал опасност за живота на някого.

Пожарът в бързия влак възникна през нощта на 3 срещу 4 ноември 2022 г. в землището на жп гара Каспичан, като огънят е обхванал два вагона от композицията. Унищоженото имущество е на значителна стойност, а пожарът е представлявал опасност за живота на пътуващите, посочват от прокуратурата. До момента е установено, че са нанесени само имуществени вреди, няма жертви и пострадали лица.

Повече за пожара – тук

Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до възникването на пожара. Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Шумен.

Днес се прави втори оглед на опожарената композицията, заедно с експерти на Националната компания железопътна инфраструктура, съобщи началникът на регионалната служба за пожарна безопасност в Шумен Иван Иванов. Според него, пожарът е започнал от първия вагон. Иванов обясни тази сутрин пред БНР, че сред пътниците е имало пожарникар, който пръв забелязал избухналия пожар, дръпнал ръчната спирачка, за да спре влака и започнал да евакуира хората.

Според шефа на шуменската пожарна, най-вероятната причина за инцидента е техническа неизправност. Част от пътниците са казали, че по време на движение се е появил пушек, чул се е пукот и след това е започнал пожарът, заяви Иван Иванов.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!