BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протест в Смолян затвори главния път за Мадан заради разкопана по водния цикъл улица

Снимка: Елена Павлова

Жители на Смолян затвориха главния път за Мадан заради разкопана и неасфалтирана улица по проекта за воден цикъл на града. Живеещи в квартал Устово – на ул. „Мургавец” и „Цар Симеон”,  блокираха за повече от час ул. „Васил Райдовски”, която е част от републиканската пътна мрежа. 

Протестиращите вървяха по пешеходната пътека, като държаха плакати с надписи: „Искаме достъп до домовете си”, „Искаме нормални улици”, „И ние плащаме данъци, искаме нормални улици” и др.

Хората се заканиха, че ще продължат с протестите докато не започне асфалтиране на улицата.

В края на миналата седмица живеещите на ул. „Мургавец“ се заканиха, че ако до понеделник не започнат дейности по асфалтиране на разкопания им път, ще излязат на гражданско неподчинение.  Тогава ръководителят на водния проект в Смолян Николай Сираков обясни улицата била пропусната в проекта на улиците, на които трябва да се възстанови асфалтовата настилка. „Подали сме документи в Управляващия орган от други улици, където има излишен асфалт, да го прехвърлим тук, за да асфалтираме улицата. Очакваме техния отговор”, бяха думите на Сираков.

„Благодарни сме на г-н Сираков, който предишния път ни каза, че ако остане от някоя улица асфалт, щял да ни го препрати. Питаме го – къде отиде асфалта от нашата улица. Направиха ни улицата на сокак. Имахме път, сториха ни пътека“, негодуваше днес Веселин Дилов.

“ Ул. „Мургавец“ е капакът на всичко. Съседната – ул. „Цар Сиемон“, я разкопаха за подпорни стени преди 10 години. Събирахме подписка, ходихме в Общинския съвет, стигнахме до областния управител, обещаха да прекарат проекта по програмата за „Бедствия и аварии“ и нищо не стана. Ул. „Цар Калоян“ пък от 30 години е без асфалт, достъпът до домовете на хората е изключително затруднен“, ядосва се Ради Кьордживанов.

„Ако  не се вземат някакви мерки, продължаваме с протестните действия. Следващият път ще затворим възлово кръстовище. Надявахме се днес да има представител или на Общината, или от Областта и „ВиК“, който да ни даде някакъв конкретен отговор. Както си плащаме данъците, както сме отговорни граждани, очакваме и от ответната страна да има същата отговорност към нас”, каза Силвия Енчева.

Ул. „Мургавец” е разкопана през пролетта на т.г. , като част от втория цикъл на водния проект в Смолян. Фирма „Арт Строй“ е подменила канализационната мрежа. След това пристигнали работници на фирма „Крис МТ“, които започнали ново разкопаване за подмяна на водопроводната мрежа. И до днес улицата е покрита с чакъл, филц и ситен прах, а следа от асфалта и бетона, който хората сами са си поставили преди години – няма.

„На много места в Смолян протестират хората заради водния цикъл и неасфалтиране на улиците. Предполагам, че ще се организират нещата и да направим един голям протест“, закани се Александър Димитров.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!