BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протест заради замърсена вода блокира Околовръстното шосе на Пловдив

Жители на Брестовица и Кадиево ще блокират в 17.00 ч. Околовръстното шосе на Пловдив в знак на протест срещу замърсената с манган вода в двете села. 

От гражданското сдружението „Живот за Брестовица“ обявиха вчера, че са били излъгани от бовшия областен управител Дани Каназирева, че проблемът им е решен и ще има финансиране за подмяна ва вик мрежата. „След вчерашната среща при новия областен управител Ангел Стоев, който обеща нов водоизточник извън заразената зона, имаме надежда проблемът да се реши“, заявиха от сдружението. Освен за чиста вода те настояват и за оставките на директора на ВиК – Пловдив, РЗИ, Басейнова дирекция и главния архитект на община „Родопи“. 

„Ако тези хора не получат полагащото им се наказание, проблемът ще се повтори и на други места. Не може държавата да пази чиновниците, а не хората“, заявиха Емануела Караманова и Любомир Томов от Гражданско сдружение „Живот за Брестовица“.

От сдружението ще сезират съда, Европейския съвет и европейските институции, за да спре геноцидът върху 5200 жители на 2 села.

По думите им проблемът идва от мини ВЕЦ на река Въча, разрешена от предишното правителство. Централата замърсява първи и втори водоносен хоризонт, откъдето Брестовица и Кадиево се снабдяват с питейна вода.

Към протеста на Брестовица и Кадиево ще се присъединят жители на селата Труд, Белащица, Първенец, Гълъбово, Лилково, Ситово и кв. Коматево, които също се борят с екологични проблеми.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!