BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протест пред ВСС подкрепя съдиите при обсъждането на процедура за предсрочно освобождаване на Иван Гешев


Снимка: Фейсбук страница на събитието

С протест под прозорците си и викове „Оставка“ Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъжда днес писмото на Съюза на съдиите с искане да се установи налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев.

Протестът беше обявен в социалните мрежи. Тази сутрин преди заседанието на ВСС представители на „Правосъдие за всеки“, Сдружение БОЕЦ, „Да, България!“ и подкрепящи исканията им други граждани се събраха, за да подкрепят позицията на съдиите, че „пoвeдeниeтo нa Обвинител номер едно зaплaшвa фyндaмeнтите нa пpaвoвaтa дъpжaвa“. В дневния ред на Съвета е също и позиция на Асоциация на прокурорите в подкрепа на Иван Гешев, предаде БНР.

Вчера Пловдивската адвокатура също излезе със становище по отношение на започване на процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев и днешното заседание на Висшия съдебен съвет. От Адвокатски съвет – Пловдив обявиха, че се присъединяват към отправеното от страна на Съюза на съдиите в България искане за започване на процедура по предсрочно освобождаване обвинител №1. „Ние считаме, че по отношение на г-н Гешев са налице основанията за освобождаването му от длъжност, а именно: тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт“, заявявиха от организацията

В началото на заседанието главният прокурор обяви, че няма да участва в дискусията, за да не допринася за разделението между съдии и прокурори.

Днес Висшият съдебен съвет обсъжда първия доклад на Европейската комисия за България по новия хоризонтален Механизъм за върховенството на правото.

„Настоящата структура и функционирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него поставят съществени въпроси, свързани с тяхната ефективност и независимост и дебатът следва да продължи“, пише в доклада. Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на Съвета няма мнозинство на съдии, които са избирани от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този контекст се отбелязва засилването на атаките срещу съда без адекватна реакция на компетентните власти. Отбелязано и е силното влияние на главния прокурор в пленума на Съвета и очакванията на ЕК в България да бъде въведен ефективен механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор като отново се обръща внимание, че за това от години настоява Венецианската комисия.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!