BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протест пред министерството на регионалното развитие срещу застрояването на Карадере

плажът "Карадере"

Група граждани протестира пред министерството на регионалното развитие и срещу застрояването на Карадере.

Част от тях се срещнаха с представители на ведомството, за да внесат своите искания в местността да остане възможността за диво къмпингуване.

„Тук съм, защото останаха прекалено малко плажовете, на които може да се ходи, които не са застроени. Аз съм тук, защото не искам цялото Черноморие да стане един Слънчев бряг, или в най-добрия случай един Слънчев бряг и малко Албени или да кажем нещо от сорта. Мисля, че всички имаме интерес някаква част от българите, които са любители на свободното къмпингуване, все пак да останат в България, тъй като все повече ходят в Гърция“, сподели демонстрант, цитиран от БНР.

„Имаше няколко пъти, когато се писаха становища към община Бяла, и те бяха свързани с наредба, която е построена на базата на един закон, на който президентът наложи вето. Като цяло ефективно ограничава хората, които искат свободно да къмпингуват…, защото тя изисква къмпингуване да се случва на някакви обособени места, но не се случват някакви конкретни регулации, общината не предлага регулации за къмпингуване, така че да определи къде може да се къмпингува и къде не. В момента, като ги няма тези регулации, ако отидем да къмпингуваме и тази наредба е в сила, това може да бъде санкционирано“, каза демонстрантка.

Снощи в Бяла е бил обсъждан Общият устройствен план, който притеснява природозащитниците. В срещата са участвали собственици на земи и инвеститори.

В последните няколко седмици към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са отправени над 450 граждански становища, каза пред БНР Люба Батембергска от сдружението „Спаси Карадаре”.

„Само до нас има над 1200 изпратени становища за запазване на тази местност.“

Батембергска съобщи, че предстои среща с представители на МРРБ в 10 часа. Тя отбеляза, че тъй като Общият устройствен план все още се разработва, „има основни неща, които могат да бъдат направени“, защото МРРБ е възложител на плана.

„В момента Общият устройствен план стъпва на некоректни данни. Може да се заложи оценка, такива изисквания към екологичната оценка, така че тя да отрази реално какъв ще бъде ефектът върху развитието на природата от застрояването, което се предвижда“, коментира Люба Батембергска в предаването „Преди всички“.

Природозащитниците настояват да има правила за къмпингуване и те да се спазват, да има начин да се заплаща такса, както и да се намери начин за обезщетяване на собствениците на земи.

Голяма част от собствениците на имоти, инвестирали в Бяла през последните години, искат местността да се запази незастроена. Други – с малки къщи за гости, имат същата позиция, изтъкна Люба Батембергска.

С намалените показатели за застрояване са предвидени 25 хиляди нови места, подчерта Батембергска.

„Зад плажа, зад буферната зелена зона започва строителство с намалени показатели и до триетажни сгради. Навътре, където в момента са земеделски и горски земи, се предвижда едно по-стабилно застрояване, с хотелски комплекси.“

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!