BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ректорът на УНСС обяви, че ще върне уволнения доц.Осиковски, ако докаже политическа агитация


Снимка от публикация на Бойко Борисов във Фейсбук за посещението му в университета в навечерието на парламентарните избори.

Ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Димитър Димитров заяви в неделя, че би преразгледал решението си за уволнението на доц. Мартин Осиковски само ако той му представи доказателство за осъществяване на предизборна агитация на територията на университета, „съгласно законите и Конституцията на Република България“.

Това изявление дойде в неделя след изказване на премиера в оставка Бойко Борисов, който призова името му да не бъде намесвано в този скандал. Преди това независимо от бързо разрастналата се онлайн петиция в подкрепа на уволнения дисциплинарно преподавател, която вече има над 6 хил. подписа, подкрепата за доцента от колегите му в УНСС и Софийски университет и позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), ректорът пазеше мълчание.

На 2 април доц. Осиковски напусна ръководните постове, които заема в университета, заради посещението на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай
Нанков при тържественото откриване на новия корпус на учебното заведение.

Преподавателят се възмути във Фейсбук, че е допуснато „един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV“. „Намирам това за обидно по отношение на автономията като цяло, на толкова много хора, които работят или учат тук и които се чувстват, меко казано, дискомфортно от това, че неволно са превърнати в домакини на предизборна обиколка навръх последния ден от предизборната кампания на Политическа партия ГЕРБ“, каза в социалната мрежа доц. Осиковски.

Според ректора на УНСС, обаче, посещението не е предизборна агитация и неверните твърдения на Осиковски за такава са довели десетки негативни публикации за университета. Проф. Димитров е поискал писмено обяснение от доц.
Осиковски, с искане да представи доказателства за своите твърдения. Такива доказателства не са му били представени и така взел решението от 21 април за дисциплинарно уволнение.

„Уважавам професионалните и човешките качества на доц. Осиковски и затова искам ясно да заявя – неговото уволнение по никакъв начин не е свързано с изразяване на политически възгледи или ограничаване на свободата на словото. Свързано е единствено с неговите неверни твърдения за политическа предизборна агитация на територията на Университета“, посочва проф. Димитров в изявлението си от неделя. Той декларира, че ако преподавателят предостави доказателства за политическа агитация на 2 април, ще бъда възстановен на работа.
Димитров посочва още, че Районната избирателна комисия вече е оставила без уважение сигнал на пълномощника на „Изправи се! Мутри вън“ Мария Илийчова Георгиева за предизборна агитация в УНСС.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!