BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Русе ще купи 35 електрически автобуса и тролейбуса с европейско финансиране


Снимката е архивна

Местната администрация в Русе ще купи 35 нови екологични превозни средства за нуждите на обществения транспорт в града по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси за Община Русе“.

Днес кметът на Русе Пламен Стоилов е подписал в Министерството на околната среда и водите административния договор за безвъзмездна финансова помощ. Той е на стойност близо 47 млн.лв. и се изпълнява по оперативна програма „Околна среда“.

С това финансиране Русе ще закупи 20 електрически автобуса и 15 тролейбуса, съобщиха от местната общинска аминистрация. Новите транспортни средства ще бъдат нископодови и достъпни за хора с увреждания. По проекта ще бъдат монтирани 24 нови станции за зареждане в тролейбусното депо. Също така ще се ремонтира контактната мрежа на няколко локации в града и ще се замени с нов модел с дистанционно управление. Предвидено е и осигуряване на необходимата инфраструктура за експлоатация на новопридобитите превозни средства чрез система за автоматично позициониране на превозните средства, система за видеонаблюдение и система за информация на пътниците в реално време, посочват още от Общината.

Проектът цели опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи общинския транспорт на територията на община Русе чрез замяна на остарелия и амортизиран подвижен състав (произведен 1982-1984 г.) с нови съвременни електрически транспортни средства. Това ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, намаляване на шума и значителна икономия на енергия. В резултат ще се подобри надеждността, комфорта и времето за придвижване на пътниците.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!