BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Светкавична война“. Какво може да промени парламентът още в първите си дни

Снимка: parliament.bg, архив

„За истината“ публикува анализ на Полина Паунова от „Свободна Европа“.

В четвъртък новите народни преставители ще се закълнат и така ще започне животът на 45-ото Народно събрание. Всички те обещаваха на избирателите си различни неща, а сега ще имат възможност да опитат да съберат необходимата подкрепа за тях.

Проверка на Свободна Европа показа, че още в първите дни на новия парламент са възможни конкретни промени.

Предложенията, около които може да се обединят повече от 121 депутати, са създаване на комисия за „ревизия на управлението на Бойко Борисов“, промени в Изборния кодекс, мерки за директна финансова подкрепа на пострадалите бизнеси от пандемията, закриване на специализираните съдилища, както и постоянно връщане на Народното събрание в старата му сграда.

Новият парламент е „шарен“, без ясно мнозинство, което прави още по-лесно събирането на ситуационни мнозинства за всяко отделно предложение. ГЕРБ има 75 депутати, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 51, БСП е с 43 депутати, следват ДПС с 30, „Демократична България“ с 27 и „Изправи се! Мутри вън!“ с 14.

Новите депутати, с които разговаряхме, са готови веднага да внесат своите предложения. Някои дори говорят за промени в конституцията.

Колко обаче от всички тези идеи ще могат да бъдат приети, ако не се състави правителство и се насрочат нови избори? Това засега е твърде вероятно, защото първата политическа сила – ГЕРБ, ще предложи правителство с идеята, че то няма да получи подкрепа. Вторият мандат отива при „Има такъв народ“ и Слави Трифонов, които засега мълчат.

Колкото и да живее този парламент, някои от новите депутати са убедени, че ще има време за спешни законодателни промени.

Какво и кога?

Предложенията идват предимно от новите в парламента. Според коалицията “Изправи се! Мутри вън” най-спешно трябва да е създаването на комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ, както и осигуряването на подкрепа за бизнеса, пострадал от кризата с COVID-19.

Според „Демократична България“ трябва да се започне с промяна на Изборния кодекс. По неофициална информация първото предложение на “Има такъв народ” ще е депутатите да напуснат сградата на бившия Партиен дом и да се върнат в старата сграда на Народното събрание.

От БСП засега не коментират какви предложения ще подкрепят конкретно, но казват, че биха разговаряли по внесените промени. За да могат да получат мнозинство, предложенията на новите партии имат нужда от подкрепа и от социалистите.

“Би трябвало да започнем структуриран разговор, в който да изясним какво можем да свършим в какъв времеви прозорец”, коментира пред Свободна Европа съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. По думите му на този етап разговори между попадналите в парламента партии в тази посока не са водени.

Бързи промени в Изборния кодекс

Засега е ясно, че всички политически сили, които са били опозиция на ГЕРБ, вътре или извън парламента, са готови да приемат спешни промени в Изборния кодекс.

“Тези текстове трябва да са такива, че ако се ходи бързо на нови избори, новите избори да се проведат по обновен закон”, каза пред Свободна Европа съпредседателят на “Изправи се! Мутри вън” Мая Манолова.

На същото мнение е и Христо Иванов от „Демократична България“. “Трябва внимателно да се прецени за какво ще има време”, коментира той.

Манолова каза, че е почти готова с предложения за промяна на Изборния кодекс. “Веднага ще внесем предложения за въвеждане на активна регистрация на гласподавателите, електронно гласуване на българите зад граница с безплатен електронен подпис. Ще предложим вотът да бъде само машинен, без хартия, да се съдаде многомандатен избирателен район “Чужбина”, който да дава шест мандата на парламента, да се въведе видеонаблюдение на броенето на гласове, както и смяна на състава на ЦИК и председателя на „Информационно обслужване”, каза Манолова.

БСП още преди изборите подкрепи подобни предложения, но в момента партията отказва да коментира официално какво би одобрила в парламента. Според източници на Свободна Европа социалистите биха гласували за “бързи предложения, които не сменят цялата технология на изборния процес непосредствено преди избори, защото може да се обърка всичко”.

“Видеонаблюдение и активна регистрация – да, но как да кажем, че ще подкрепим промяна на Изборния кодекс, без да сме видели разписани текстиве“, коментира представител от „Позитано“ 20. Той коментира още, че биха гласували против предложение за мажоритарен избор, ако бъде внесено такова.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!