BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Световноизвестният художник Николай Панайотов открива изложба в Габрово

Световноизвестният българо-френски художник Николай Панайотов открива самостоятелната си изложба „Обезглавявания“ в Дом на хумора и сатирата на 11 октомври, петък. Входът е свободен, а събитието е от 18:30 ч.

Малко по-рано, от 16:00 часа, художникът ще проведе майсторски клас с даровити деца от Габрово. Таксата за участие е 5 лева, а притежателите на членска карта „Приятели на хумора“ ползват 20% отстъпка.

За първи път след 30 години, изложбата „Обезглавявания“ в Габрово ще покаже две платна на художника, откупени от Националната художествена галерия, но останали в хранилищата й непоказвани – „Последният лов на вожда“ и „На студената планета“.

Изложбата на Николай Панайотов е сбор от различни посоки на търсене и серии произведения, създадени в различни периоди и места, понякога противоречиви. Те носят и собствени обезглавявания, за да няма авторът задръжки и вярност към стил, техника и форма, към някакво общо тяло, от което да е зависим. В много от тях има ирония и сарказъм.

Не е ли състоянието на самообезглавяване ирационалният делир, обхванал днешния свят, който е потопен в информационно блато, без ориентир за това кое е истина, кое е лъжа, кое е добро и кое е зло – свят, който се е унесъл в съня на перверзна наркоза, очакващ оздравителното си събуждане? – размишлява авторът.

Изложбата „Обезглавявания“ ще остане в зала 3 на Дома на хумора до 2 февруари 2020 г.

Николай Панайотов в подготовка на изложбата „Обезглавявания“ © Дом на хумора и сатирата

Николай Панайотов – от София до Париж и от Севлиево до Стоките

Николай Панайотов е роден в София през 1956 г. През 1983 година завършва Националната художествена академия, катедра „Стенопис“. През последните 3 десетилетия живее и работи в Париж, Франция, но все по-чести стават завръщанията му в България, след като през 2008 г. създава арт център „Бялото училище“ в сградата на бившето училище в севлиевското село Стоките.

Показвал е самостоятелни изложби в многобройни галерии в чужбина, между които Gallery 88 (Люксембург), Gallery Richard Treger, Gallery Rolf Ruckert и Gallery Pierre Michel D. (Париж, Франция), Provincemuseum (Льовен, Белгия), Gallery Gabrielle Flegans (Монако), Diderot Publisher (Ню Йорк, САЩ), Gallery Escalle (Брюксел, Белгия), Catenary Art Gallery (Санта Фе, САЩ) и други.

Николай Панайотов е добре познат на артистичната сцена в Севлиево, не само заради честите му завръщания към село Стоките и центъра за изкуства „Бяло училище“. Мозайките във фоайето и художествено тъканата завеса на голямата сцена в Дом на културата „Мара Белчева“ в Севлиево са негово дело.

Именно „Бялото училище“ става повод за запознанството му с габровеца Момчил Цонев, който през 2006-2008 г. ръководи проектите на центъра за изкуства. През 2018 г. Момчил Цонев отправя предложение към Николай Панайотов да направи самостоятелна изложба в Габрово, за която като най-подходящо пространство препоръчва Дома на хумора и сатирата. Музеят в лицето на директора Маргарита Доровска приема да бъде домакин на изложбата и то именно в годината на Международното биенале на хумора в изкуствата.

Материалът Световноизвестният художник Николай Панайотов открива изложба в Габрово е публикуван за пръв път на Габрово Daily.

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!