BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Сега cъм най-щаcтливият човек“. Елена Кантарева-Дечева, която съживи Епископската базилика


Тя е автор и реставратор на десетки икони, стенописи и мозайки, преподавателка по технология и техника на живописта и стенописта. Описва себе си като творческа личност. Посветила е живота си на опазването на културното наследство. Така започва разказът на „Свободна Европа“ за Елена Кантарева-Дечева, която ръководи реставрацията на Епископската базилика на Филипопол в Пловдив.

Епископската базилика на Филипопол в Пловдив беше официално открита в неделя. Храмът е най-големият паметник на раннохристиянската архитектура и мозаечното изкуство и е уникален по своя мащаб, архитектура и декорация. Въпреки че е открит при разкопки още в периода 1982-86 г., неговата реставрация и експониране завършиха едва тази година.

Елена Кантарева-Дечева заедно със свои колеги в Базиликат
Снимка: RFI/RL

Основна роля в проучването и възстановяването на Епископската базилика играе доцент Кантарева-Дечева. Именно върху този обект тя пише дипломната си работа като студентка. Няколко десетилетия по-късно получава възможността да работи като проектант и ръководител на реставрационния екип.

„Това се случва веднъж в живота. Благодарна съм на съдбата за този шанс. За мен лично базиликата е кауза,” казва реставраторката пред вестник 24 часа.

“През деcетилетията c болка гледах как се рyши. Бяx cе отчаяла. Сега cъм най-щаcтливият човек.”

Работата ѝ по базиликата започва още през 2015 г. Следват шест години усилен труд, „камъче по камъче“ и „ръка за ръка“ – както и гласи мотото на проекта.

„Първият ми шок беше, когато влязох на обекта и видях неговия мащаб и неговото състояние. Тогава наистина си казах „Боже, аз давам ли си сметка с какво се захванах и защо се захванах с тази работа,“ разказва Кантарева.

През тези шест години тя работи в сътрудничество с голям екип от археолози, инженери, архитекти и реставратори. Резултатът е повече от значим – възстановена е базиликална сграда с обща дължина 82 метра и ширина 36 метра, чиято вътрешност е била богато украсена с колони, християнски символи и мозайки на три слоя.

Проектът е съвместен между община Пловдив, държавата и фондация „Америка за България“.

Реставрацията на обекти обаче не е единствената кауза, на което доцент Кантарева-Дечева посвещава живота си.

„За Епископската базилика непрекъснато се пише и хората са наясно с моята работа по този проект, но аз работя много активно и в областта на църковните изкуства и с моя съпруг имаме зад гърба си изписани доста храмове. За църквата в Пампорово спечелихме национален конкурс за иконостаса, царските икони и част от стенописите. Работихме и по храма „Св. Висарион Смолянски“, където иконостасът е изцяло наше дело, както иконите и стенописите в много други храмове, но аз по принцип не обичам да афиширам тези неща,“ разказва Кантарева пред списание Българска наука.

Освен храмовете, които споменава, е работила самостоятелно или със студенти върху изписването на редица други храмове и параклиси, сред които „Св. Арахангел Михаил” в с. Смилян, „Свети Архангел Михаил” в Асеновград, „Свети Георги Победоносец“ в кв. Панчарево, София.

Днес е редовен преподавател в катедра „Изящни изкуства” към Факултета по Изобразителни изкуства в Академията по музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. Автор е на десетки научни публикации в областта на живописта, техниката и технологията на античните мозайки и църковните изкуства.

Така разделя времето си между преподавателската дейност и изкуството. Отстрани може и да изглежда трудно, но доцент Кантарева-Дечева казва, че е успяла да намери златната среда.

„Заради професията на реставратор аз съм наполовина учен, наполовина човек на изкуството, но намирам някакъв баланс между двете. Иначе съм творческа личност и понеже съм зодия Близнаци, хвърча в небесата и непрекъснато раждам идеи.“


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!