BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След протести спира загробването на 40 хил. птици край с. Малево


Принтскрийн на видео от протеста на хората от Малево до мястото, на което се загробват птиците

Унищожените заради наличие на птичи грип 40 000 кокошки от ферма в Криво поле няма да бъдат загробвани край хасковското село Малево. Това обяви Стефка Здравкова – областен управител на Хасково и председател на епизоотичната комисия, цитирана от местните медии, след днешния протест на местните хора.

„След разговори с министър Танева и с представители на Агенцията по храните, взехме решение на место да бъдат унищожени в инсинератор останалите птици. Това ще отнеме много повече време, но заради спокойствието и наистина неправилно избрания подход в тази ситуация ще бъде по този начин реагирано“, казва Здравкова, цитирана от БНР.

По-рано днес жители на на хасковското село Малево излязоха на протест заради решението птиците да се загробват близо до лечебен извор и вододайната зона.

Хората разбрали случайно вчера, че до параклиса край селото, където се намира и лечебен извор, е започнало загробване на умъртвените птици.

Според кмета Михаил Михайлов това се случва на 200 м от питейната вода, на 500 м от селото и на 5 м от асфалтов главен път.

Жителите блокираха пътя към село Корен с настояване да се спре загробването на мъртвите птици и искат вече поставените в ямите да бъдат преместени.

В отговор изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков заяви, че загробването на това място ще се спре и ще се търси друга възможност.

До 29-и този месец се изисква справка от всички общини на областта за определените площадки, които се ползват по време на пандемична криза при животни и птици.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!