BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След серия от съдебни битки бившият директор на Дирекцията по безопасност на храните – Пловдив е осъден за аферата с румънските агнета


Д-р Светозар Василев
Снимка: „Под тепето“

Бившият директор на „Областната дирекция по безопасност на храните“ (БАБХ) в Пловдив д-р Светозар Василев е осъден на 2 години „лишаване от свобода“, отложено за срок от 4 години, както и лишаване от право да заема длъжност в БАБХ за срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Присъдата е на Апелативния съд в града за престъпление, извършено преди 9 години и идва след като наказателното производство веднъж е било прекратено поради изтекла давност. Тя подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

Според обвинението, в периода от 3 май 2012 г. до 30 май 2012 г. Василев не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави облаги за други лица.

От действията му са настъпили значителни вредни последици – регистриран е животновъден обект – Събирателен център за дребни преживни животни, който обаче не отговаря на ветеринарномедицинските изисквания за карантинни депа за износ на животни за Турция и за хуманно отношение към животните. Според решението на съда по този начин е била създадена опасност за разпространение на заразни болести при хората, подменени са били ушни марки на 1 200 бр. агнета с произход Румъния и е бил уронен е престижът на агенцията по храните в Пловдив, както и създадени са условия за смущения в нормалното функциониране на софийската и пловдивската агенции по безопасност на храните.

Според прокуратурата, през периода 28.05.2012 г. – 29.05.2012 г. Василев е осъществил приготовление към престъпление- контрабанда, да се пренесат през българо-турската граница, стоки, без знанието и разрешението на митниците – 1 200 бр. агнета, родени в Румъния на стойност 184 654,60 лв. с търговски цели, чрез използване на документи с невярно съдържание, подсигурил е средства за извършване на престъплението 1200 бр. ушни марки, като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък. За тези две престъпления той е бил оправдан от Окръжен съд – Пловдив.

Пловдивският Апелативен съд е потвърдил първоинстанционната присъда в частта, с която Василев е осъден за това, че на 03.05.2012 г. в качеството си на длъжностно лице, – директор на „Областната дирекция по безопасност на храните“ гр. Пловдив, в кръга на службата си е съставил официален документ, в който е удостоверил неверни обстоятелства, че Събирателен център за ДБЖ е одобрен от комисия, назначена с негова заповед, с цел да бъде използван документа като доказателство за тия обстоятелства. На 7 април 2021 г. Апелативен съд – Пловдив е определил на Светозар Василев за трите престъпления едно общо най-тежко наказание от 2 години „лишаване от свобода“, като е отложил изпълнението за срок от 4 години, както и лишаване от право да заема длъжност в БАБХ за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

По същото наказателно производство за приготовление към контрабанда е осъден Петко Държиков на наказание 2 години „лишаване от свобода“, като му е определено едно общо най-тежко наказание 3 години лишаване от свобода, което е отложено изпълнението му за срок от 4 години.

По същото наказателно производство фактически са осъдени Йордан Йорданов, главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ при Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив, и Васил Деведжиев- за престъпление по чл. 311 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от НК – на по 8 месеца „Лишаване от свобода“, чието наказание е отложено за изпълнение с изпитателен срок от 3 години, за всеки един от тях.

Първоначално обвинителния акт спрямо четиримата е бил внесен в Окръжен съд – Пловдив, след което делото е разгледано от Апелативен съд – Пловдив, който е потвърдил оправдателна присъда на първата инстанция на директора на Областната дирекция по безопасност на храните, преквалифицирал е престъплението и е прекратил за последното наказателното производство, поради изтекла давност. Съдът се е произнесъл и по отношение на другите подсъдими, като е потвърдил първоинстанционната присъда в останалата част.

Присъдата е била протестирана от Апелативна прокуратура – Пловдив. С решение на Върховния касационен съд, от месец юни 2019 г., е уважен протестът на АП-Пловдив. Делото е върнато за ново разглеждане на Апелативен съд – Пловдив, който на 7 април 2021 г. е постановил горепосочената присъда.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!