BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Смолян започва разпродажба на апетитните имоти


Обявените за продажба поземлени имоти
Снимка: Зарко Маринов

На 21 ноември 2022 г. частен съдебен изпълнител обяви продажбата на два имота на Община Смолян, намиращи се по пътя между кварталите Райково и Устово на южния склон над улица „Тракия“ (от двете страни на тунела на околовръстния път).

Единият с площ от 16571 кв. м. за сумата от 279 625 лв., а другият – 7000 кв. м. – за 107 520 лв. Общо за над 387 хиляди лева. И двата имота се продават в полза на транспортната фирма „Рожен Експрес“ АД, която е наложила възбрана заради задължения на Общината към нея. Наддаването за урегулираните поземлени имоти е до 10 януари 2023 г., а кандидатът, предложил най-висока цена, ще бъде обявен на 11 януари.

„Хитър начин да се заобиколи Общинският съвет?

В края на ноември, в пост в социалните мрежи, Емил Келешев от „Продължаваме промяната“ изрази съмнение, че има скрита договорка между „Рожен Експрес“ и Община Смолян двата имота да бъдат продадени зад гърба на Общинския съвет. Аргументите му: Община Смолян е акционер в „Рожен Експрес“ и притежава 26% от капитала, а изпълнителен директор на фирмата е Мария Семерджиева – бивш началник на Регионалния инспекторат по образование и общински съветник от ГЕРБ. „Намери ли някой хитър начин да заобиколи решение на Общински съвет?“, попита Келешев.

През май т. г.  местният парламент отказа да отстъпи право на строеж за тези и още два имота на фирмата на Костадин Кисьов – „Линк Асист“, без търг или конкурс.

Инвеститорът Костадин Кисьов не успя да убеди общинските съветници, че предложението му е изгодно и за Община Смолян
Снимка: Зарко Маринов

Предложението на кмета Мелемов бе имотите да се отстъпят за срок от 30 години за сумата от 386 750 лева за изграждане на фотоволтаичен парк с мощност около 5 мегавата.

„Аз съм казал и винаги е било така – всеки, който е подал заявление, то ще бъде разгледано от Общинския съвет. Законът за енергетиката може би неслучайно допуска тази възможност да се дават без търг и конкурс“ каза пред общинските съветници кметът Мелемов.

Ние успяхме да докажем чрез експерти, че имотът е доста по-скъп, и смятаме, че с това осуетихме опит за злоупотреба с общинска земя, заяви депутатът от „Продължаваме Промяната“ Михал Камбарев.

Има ли тайна спогодба между „Рожен Експерс“ АД и кмета на Смолян?

Фактите не подкрепят този извод. Причината „Рожен Експрес“ да наложи възбрана е решение на Апелативния съд в Пловдив (ПАС) от 15.08.2022 г., с което транспортната фирма осъжда Община Смолян да й плати сумата от 246 870 лева. А делото е заведено по-рано – през 2021 година. Решението на ПАС е влязло в сила и превозвачът е извадил изпълнителен лист. Негово право е да търси всички възможни способи да удовлетвори вземането си. Община Смолян обаче е обжалвала във Върховния касационен съд(ВКС) решението на апелативните съдии. Делото във ВКС за  допускане на касационно обжалване е насрочено за 11.10.2023 г. Тъй като въпросното обжалване не спира изпълнението, Община Смолян може да спре продажбата на имотите, само ако внесе 246 870 лева в гаранционна сметка във ВКС. И ако ВКС удовлетвори касационната жалба, Общината ще може да си изтегли парите. Ако загуби, ще спести десетки хиляди левове на данъкоплатците от разходи за съдебни изпълнители.

Остава открит въпросът защо Община Смолян продължава съдебна битка, която е обречена. И която ще нанесе значителни финансови щети на общинския бюджет.

Защо „Рожен Експрес“ съди Община Смолян?

На 08.07.2003 г. след проведен конкурс Община Смолян сключва договори с няколко дружества за превоз на пътници по утвърдената транспортна схема. В чл. 3, ал. 6 от договора Общината е поела ангажимент да заплаща компенсации по абонаментните карти на пенсионери и ученици. Бил е уговорен механизъм, според който „Рожен Експрес“ АД и останалите превозвачи са издавали фактури за дължимите им компенсации за продадените с намаление билети и абонаментни карти на ученици и пенсионери. Тези фактури и приложените към тях справки са представяни в Общината, която ги е приемала и  осчетоводявала. Според този механизъм, месечната абонаментна карта за градския транспорт е 50 лева. Толкова, колкото струва без намаление. За ученическите карти, които струват на всеки учащ 25 лева, компенсацията също е 25 лева. От тях сумата от 6.20 лв. се заплаща от Министерството на финансите и това са средства от държавния бюджет, сумата от 6.00 лева е компенсация, заплащана от Община Смолян, сумата от 2.80 лева е некомпенсирана част, заплащана от „Рожен Експрес“ АД. При което остава некомпенсирана сума от 10 лева, и за която претендира превозвачът с това дело. Общо 9 513 карти за периода 2016-2019 г. за 95 130 лева.

По отношение на абонаментните карти за пенсионерите общата цена отново е 50 лева, от които 12 лева се заплащат от пенсионера, 3.95 лева се заплаща от Министерството на финансите като държавна субсидия, сумата от 2.80 лева се заплаща от превозвача. Остава разликата от 31.25 лева, която е некомпенсираната част до пълната стойност на картата. От 2016 до 2019 г. от „Рожен Експрес“ АД са издали 18 508 карти, за които компенсацията по 31.25 лева е за 578 375 лева.

Община Смолян е задлъжняла с над 1 милион към „Рожен Експрес“

Заедно с компенсациите за 2020 година искът на „Рожен Експрес“ към Община Смолян е за 761 700 лева главница плюс законната лихва. Пред съда фирмата е завела частичен иск върху сумата в размер 163 315.50 лева и лихви в размер на 71 055 лева. След като приключи делото по частичния иск, дружеството има пълното основание да поиска цялата сума от 761 700 лева плюс лихвите. С неплатените компенсации за 2021 и 2022 година задълженията на Община Смолян към „Рожен Експрес“ ще надхвърли 1 милион лева. И ако кметът продължи да не плаща договорените компенсации, фирмата ще започне да продава всеки имот на Община Смолян, към който има проявен интерес.

Колко пъти кметът на Смолян ще настъпва мотиката?

Апелативният съд е категоричен, че договорът между Община Смолян и „Рожен Експрес“ от 08.07.2003 г., макар и отдавна изтекъл, е действителен, включително и оспорената от Община Смолян клауза (чл. 3, ал. 6). Той действа до провеждането на нов конкурс, а такъв не се обявява повече от 10 години. И отговорност за това носят не само на кметът на Смолян, а и Общинският съвет.

Съдът взема под внимание и влязло в сила решение №9 от 10.01.2014 г., постановено от Смолянския окръжен съд по търговско дело № 39/2013 г., което е влязло в сила на 28.08.2015 г. С това решение по същия договор и по аналогичния спор за дължими компенсации на абонаментните карти на ученици и пенсионери, Окръжен съд – Смолян е осъдил Общината да плати на превозвача 450 хиляди лева, начислени за предишен период.

По стъпките на „Рожен Експрес“ е тръгнала и още една транспортна фирма – „Орфей Експрес“. Задълженията на Община Смолян към нея за компенсации на карти за ученици и пенсионери са за няколкостотин хиляди лева. Вече има внесен частичен иск за около 100 000 лева. Преди да заведе делото, шефът на фирмата Димитър Станчев е опитал да постигне споразумение с Общината, за да не води дело, но без успех.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов по неизвестни причини се е запънал и нито плаща уговорените компенсации, вече трети мандат, нито обявява нов конкурс за обществен превоз на пътници, въпреки че и законът, и общественият интерес го задължават.

Действията и бездействията на кмета Мелемов, а и на Общинския съвет, нанасят значителни щети на бюджета на Смолян, на фирмите, които возят пътници в градския транспорт, и на гражданите, които използват обществения превоз. Не можем да очакваме нито добро обслужване, нито комфортни автобуси, когато фирмите нямат пари за инвестиции, за заплати, по-високи от минималната. За разлика от други градове, където се заделят значителни средства за градски транспорт, Община Смолян е приела, че няма ангажименти към него. Не спазва дори тези, които е поела. Единствените печеливши са малцина адвокати и съдебни изпълнители.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!