BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Собствениците на затворената биоцентрала в с. Труд опитват да възобновят работата й

Биоцентралата в с. Труд
Снимка: Обласна администрация – Пловдив

Централата за производство на енергия от възобновяеми източници в пловдивското село Труд остава затворена. За да работи, инвеститорът трябва да предостави проектна документация за изпълнение на дейности, свързани с отстраняването на констатираните от РИОСВ нередности в дейността на централата, а не го е правил.

Това гласи становището на междуведомствена комисия, свикана от областния управител на Пловдив Йордан Иванов. 

Централата беше принудителна затворена през 2020 г. след поредица от протести на жителите на селото и след открити от РИОСВ-Пловдив нарушения в работата й.

Повече за протестите и нарушенията тук и тук.

Сега в еконспекцията е внесено инвестиционно намерение за подновявяне на дейността й.

Междуведомствената комисия, която проведе първото си заседание по казуса в понеделник, трябваше да оцени именно дали са отстранени нередностите и има ли основания централата да бъде пусната в експлоатация, посочиха от областната администрация.

Според експертите, преди да започне дейности по отстраняване на нарушенията, инвеститорът трябва да изготви технически проект и да го депозира в община Марица. До момента, обаче, в общината такъв документ не е бил внасян, по думите на представителя й в междуведомствената комисия.

От пловдивската областна администрация обясняват, че липсата на технически проект, какъвто се изисква според българското законодателство, на практика означава, че няма как да се установи дали централата е отстранила констатираните от РИОСВ нередности и в резултат инсталацията да започне да функционира в съответствие с изискванията за опазване на околната среда и хигиенните норми.

Областният управител Йордан Иванов е заявил, че сформираната комисия няма как да продължи работа, ако проектът не бъде представен, което на този етап отлага следващите действия по установяването дали централата може отново да функционира, без да замърсява.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!