BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Според проучване на „Галъп”, над 600 хиляди признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда


Илюстративна снимка: pixabay.com

Над 600 000 българи признават, че биха гласували срещу стимул или по принуда, сочи проучване на агенция „Галъп интернешънъл“, цитирано от БНР. 

Проучването на „Галъп“ е провокирано от публикации, в които се твърди, че цената на един глас варира от 150 до 200 лв., пояснява радиото. Подправяне на протоколи, превръщане на бюлетини в невалидни, опити за купуване на цели комисии с цел постигане на по-големи и сигурни разлики в резултатите – това са често обсъжданите теми преди всяка кампания, казват от агенцията и затова правят и проучването.

Според данните 11% от всички запитани признават, че биха приели пари, 81% – не биха, а останалите 8% не могат да преценят. Тези 11 на сто се равняват условно на над 600 000 души от общо около 5,5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас, изчисляват от „Галъп“.

Най-високи се дяловете на онези, които си признават, че биха гласували при стимул или принуда, сред най-бедните и ниско образованите, респективно при ромите делът на склонните е 40%. „За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи. Разбира се, за немалка част от гласоподавателите би трябвало да отчетем икономическата безизходица или работодателската принуда“, уточняват от „Галъп“.

Изследването е проведено в периода 4-11 октомври и е финансирано от самата агенция, допълва БНР.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!