BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Студенти започнаха петиция заради посегателство срещу свободата на изразяване в УНСС


Ръководството на университета е уволнило преподавател, който изказа остро мнение срещу включването на учебното заведение в предизборната обиколка на премиера Борисов.

Кадър от предизборното посещение на Борисов в университета.
Снимка: Фейсбук

Студенти и преподаватели от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) откриха петиция в защита на доц. д-р Мартин Осиковски – преподавател в убечното заведение, който е бил уволнен дисциплинарно вчера. Само за няколко часа петицията събра над 1500 подписа.

Преди изборите доц. Осиковскит написа, че предизборното посещение на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е обидна за автономията на учебното заведение. Осиковски припомни, че заради т.нар. най-нов корпус вече бивши министри на Борисов през 2019 г. са докарали университета до безпрецедентна финансова и имиджова криза.

Дневник припомня, че през пролетта на 2019 г. УНСС беше заплашен със запор на сметките си заради неиздължени суми от държавата към строителя на новата сграда. В крайна сметка премиерът Борисов се намеси и държавата отпусна обещаните пари и това сега стана причина той да посети предизборно учебното заведение по време на обиколка, в която се хвалеше със строителните си успехи.

Ето какво се кава в петицията:

Ние, долуподписаните студенти, университетски преподаватели и граждани, категорично възразяваме срещу наложеното наказание „дисциплинарно уволнение“ на доц. д-р Мартин Николаев Осиковски, преподавател в Университета за национално и световно стопанство.

На 2 април 2021 г. доц. Осиковски подаде оставка от заемани ръководни постове в УНСС с публично изявление на неговия личен профил в социалната мрежа „Фейсбук“ във връзка с осъществено посещение на председател на политическа партия и кандидат-депутат на територията на университета. Това беше заявено като форма на символичен протест, при която неговото решение беше да остане обикновен преподавател в университета.

Вчера, 21 април 2021 г., доц. Осиковски беше уволнен дисциплинарно въз основа на чл. 190, ал. 1, т. 4 от КТ – злоупотреба с доверието на работодателя, чл. 187, ал. 1, т. 8 – злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието и чл. 16, т. 31 от Правилника на УНСС, който задължава преподавателите и служителите на Университета да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него.

Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към университета по смисъла на духа на неговия правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател.

Настояваме за незабавна отмяна на заповедта за дисциплинарно уволнение на доц. Мартин Осиковски. Намираме наложеното наказание за тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение. Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!