BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съветниците в Стара Загора гласуваха лобистки за строеж на 206 декара фотоволтаици

Извънредното заседание на ОбС – Стара Загора
Снимка: Стопкадър от видео

Сдружението „Водородна долина Стара Загора“ получи от Общинския съвет поисканото  предварително съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж върху 206 декара общински имот в землището на село Еленино за изграждане на фотоволтаична централа и производство на зелен водород.

На извънредната сесия присъстваха 36 общински съветници, 32-ма подкрепиха с гласовете си предложението, внесено от кмета Живко Тодоров. Останалите четирима, между които и председателката на Общинския съвет Мария Динева, гласуваха „въздържал се“. 

Инженер Юлиян Стръмски беше поканен да отговоря на въпроси на съветниците като представител на сдружението. С видимо нежелание той призна, 

че учредители на „Водородна долина Стара Загора“ са представляващи Холдинг Загора фирми като „Алмотт Груп“ АД и „Адрона“ ЕООД. Оказа се, че партньори на сдружението, освен ЕСО(Енергиен системен оператор) и ТЕЦ „Марица изток 2“, са отново фирми на холдинга 

като „Хранинвест-Хранмашкомплект“ АД и „Загора Мобил“, както и ЦИЕС(Център за изпитване и европейска сертификация ЕООД), дружество, което до 2011 година е било също част от холдинга на Ирина Динева, а след това е прехвърлено на „ВИА Стандарт“ и Благовеста Шинева, която заедно с Румен С. Радев и Атанас Христозов е в Управителния съвет на СНЦ „Водородна долина Стара Загора“. 

Видео от заседанието на ОбС – Стара Загора – тук

На голяма част от въпросите по проекта „Загора Устойчив Водороден Регион“(ZAHYR), инженер Стръмски не можа да отговори или направи това по толкова незадоволителен начин, че човек да се запита дали има необходимата експертност да говори по темата.

Така общинските съветници не разбраха какъв водоизточник ще ползва бъдещото производство, защото представителят на холдинга нямал готовност да го съобщи, но бяха успокоени, че ще е екологосъобразен. А за цената на водорода инженерът обясни, че по темата „трябва да се навлезе в дълбока детайлност“, но затова пък нямало как „токът от фотоволтаиците да е с неудовлетворяваща икономическа ефективност“. Подобни витиевати формулировки, които прикриваха неподготвеност или нежелание да се говори по същество, се чуха и от други места в залата по време на сесията. 

Подкрепата за проекта дойде основно от групата на ГЕРБ, но и от лявата част на залата. Огромни косвени ползи за града, привличане на нови инвестиции и реклама за Стара Загора като водородна долина на картата на Югоизточна България са част от суперлативите за проекта.

Неодобрение към безвъзмездното предоставяне на 206 декара земя на сдружението изразиха немалко общински съветници, най-вече от групата на „Народен съюз“. Сред аргументите на противниците на това решение е, че проектът не защитава обществения интерес, защото общината ще се откаже от един от малкото си урбанизирани поземлени парцели с пазарна стойност над 2,5 млн. лева 

без да е ясно каква ще бъде нейната финансова изгода и без в проекта да са ясно дефинирани и разписани ползите за града. 

„Въпросите по този проект остават повече от отговорите“, каза в края на заседанието председателката на ОбС Мария Динева. По думите й в апликационната форма не са записани ясно партньорите на сдружението и някои от съветниците са били подведени, че общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“ е сред тях, макар затова да е необходима санкцията на ОбС: “Останахме с впечатление, че ще получим срещу имота като наше участие в проекта 100-те тона водород за целите на транспортната електромобилност и 2000-те MWh електроенергия годишно за осветление на публични места“. Но впоследствие разбрала, че ще трябва да плащаме за тях, без да е ясна максималната цена и без да са уточнени параметрите на цялостното бюджетиране на проекта. Остават и въпросите по отношение на десетте или дванайсетте автобуса, които трябва да бъдат доставени на общинското дружество „Автобусни и тролейбусни превози“ – какви ще бъдат те, на каква цена, с какъв брой места, същите въпроси се отнасят и за прилежащата инфраструктура, коментира председателката на градските старейшини.   

Общински съветник – юрист от ГЕРБ, предложи да не се обсъжда поканата общината да стане почетен член на СНЦ „Водородна долина Стара Загора“, защото е нелегитимна. Той се опита да успокои и колегите си, че рискът общината да загуби имота си от 206 декара с предварителното даване на съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж е минимален. На заседанието обаче не стана и дума, ако все пак общината препотвърди в рамките на следващата една година сегашното си предварително съгласие за предоставяне на имота на сдружението, какво ще се случи след 30 години? Защото този срок не влиза в перспективата на никого и 

защото старозагорските първенци също като останалите в държавата ни мислят главно в рамките на своите мандати и на своите интереси

На този етап обществото не знае и какви ще бъдат ползите за учредителите на сдружението и партньорите му по проекта. Но вече има жокер и с малко усилие може да разбере.  

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!