BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът отмени акта за затваряне на кариерите над Белащица

Министерството на енергетиката ще обжалва решението на Административия съд, заяви областният управител на Пловдив

„Лично аз нямам притеснения, че кариерите над Белащица могат да отворят. Каквото зависи от Областна администрация ще бъде направено, за да се защити обществения интерес”. Това заяви Областният управител Дани Каназирева след проведената в края на януари т.г. среща с  представители на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“.
Снимка: Областна управа – Пловдив

Административен съд –Пловдив отмени акта за спиране на дейността на кариерата на „Европейски пътища“ АД над Белащица, срещу която граждани протестират от няколко години. Министерство на енергетиката ще обжалва решението на Административен съд –Пловдив, съобщи областният управител Дани Каназирева след проведен разговор с ресорния министър Теменужка Петкова.

Каназирева припомня, че по искане на Областна управа тече проектиране на санитарно-охранителни зони около водоизточниците на Белащица и има опасност от свлачищни процеси и риск да се загубят изворите, а замърсяване на околната среда води до влошаване на условията на живот и здравето на населението в селата от Родопската яка и част от град Пловдив.

„Това са изключително важни причини да не се допусне възобновяване работата на кариерите, както и удължаване на концесионните договори. Договорът на другия концесионер -„Холсим“ изтече, там също продължават съдебни процедури,” посочва още пловдивският областен управител.

По думите й концесионния договор на „Европейски пътища“ изтича февруари 2022 година. Към момента няма данни този концесионер да е входирал инвестиционно намерение за удължаване на срока.

Тя отново подчерта, че е получила уверението на енергийния министър, че общественият интерес ще бъде защитен, както и че са предприети всички правни действия за това.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!