BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът отмени забраната на Община Царево за свободно къмпингуване

Илюстративна снимка: pixabay.com

Върховният административен съд (ВАС) е отменил окончателно Наредбата на Общинския съвет в Царево, с която свободното къмпингуване и поставяне на каравани, кемпери и палатки на частни и общински терени беше забранено.

Това направи още през 2019 година Административният съд в Бургас, но Общинският съвет на Царево обжалва. Така се стигна до касационната жалба на сдружение „Да запазим Корал“, според които три от членовете в Наредбата са незаконосъобразни, тъй като Общинският съвет няма компетенциите да налага подобни ограничения.

Според решението на ВАС, Административният съд в Бургас правилно е приел, че Общинският съвет в Царево не е компетентен орган по въпроси, уредени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Те са в правомощията единствено на министрите на туризма, околната среда и водите, земеделието и регионалното развитие.

„Обществените отношения, свързани с къмпингуване и бивакуване с туристическа цел, включително разполагането на палатки, ремаркета и полуремаркета за обитаване или къмпинг, тип каравана и други съоръжения, предмет на цитираните по-горе разпоредби от Наредбата, не са отношения, свързани с опазване на обществения ред, неуредени от нормативни актове от по-висока степен, тъй като са предмет на регламентация от Закона за устройство на черноморското крайбрежие“, се казва в решението на ВАС.

Приетите от съветниците в Царево текстове забраняваха „разполагането и ползването на палатки, ремаркета и полуремаркета за обитаване или къмпинг, тип каравана и други съоръжения за къмпингуване и бивакуване с туристическа цел в имоти на територията на Община Царево, чието отреждане е различно от отреждане „за курортно-рекреационна дейност“.

Забраняваше се също и къмпингуването в имоти, определени за курортно-рекреационна дейност без издадено разрешение от главния архитект на Община Царево.

Според наредбата, кемпери, палатки и ремаркета могат да бъдат поставяни само след разрешение от собственика на земята, което да е нотариално заверено, а в рамките на 7 дни от издаването на пълномощното копие от него трябваше да бъде представено в Общинската администрация и в местното полицейско управление. При къмпингуване в частен имот без пълномощно наказанията важаха и за самия собственик на терена.

Според текстовете на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в зоните „А“ и „Б“, извън морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, палатки, кемпери или каравани могат да бъдат разполагани временно без заплаха от санкции.

В групата „Да запазим Корал“ във Фейсбук адвокатът им Дончо Бораджиев обясни, че решението на ВАС означава, че всички глобени от лятото на 2019 г. до сега подлежат на обезщетяване, а Община Царево вече няма правно основание да гони и глобява къмпингуващите само заради самото къмпингуване.

„Разбира се за замърсяване Общината не само ще може да глобява, но и ние ще съдействаме и настояваме да го прави“, посочва, обаче, Бораджиев.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!