BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С десет хиляди по-малко гласуваха в Габрово до обед спрямо вота през 2017 г.

Опашки за гласуване се извиха преди обед в секциите, разположени в сградата на Националната Априловска гимназия
Снимка: Емилия Димитрова

Въпреки извилите се преди обед опашки пред секциите, с десет хиляди са по-малко гласувалите в област Габрово към 12 ч. днес спрямо парламентарните избори през 2017 г.

Към този час в областта гласуваха 20 751 избиратели, което прави 19.74 на сто избирателна активност. На парламентарните избори преди четири години към обед вота си бяха дали близо 31 хиляди от имащите право.

В област Габрово избирателите по списъка са 105 083 – граждани на четири общини – Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. Те избират четирима народни представители – толкова са мандатите в един от най-малките избирателни райони в страната.

Към началото на изборния ден всички секции работеха нормално с изключение на първа секция в Севлиево, където машината не проработи. От Районната комисия са указали гласуването да продължи с хартиени бюлетини, а за неработещата машина е съставен констативен протокол, който ще бъде приложен към протокола на секционната комисия.

В 157 секции на територията на Седми габровски избирателен район може да се гласува машинно, от тях 79 са в Габрово, 30 в Севлиево 13 в Дряново и 12 в Трявна.

Десет избирателни секции работят в болниците на територията на Габровски избирателен район, четири от тях са за пациенти в Covid отделения.

По три жалби се произнесе до момента Районната избирателна комисия.

Симпатизант на една от партиите, участник в изборите, е внесъл жалба за това, че ЕГН-то му не е вписано срещу името му в списъка. Служителката в секционната комисия обяснила, че това не е задължително, но след настояване на избирателя е нанесла данните. Преди да се подпише, жалбоподателят забелязал, че почти навсякъде липсват ЕГН-та, а някъде имало вписани ЕГН-та, но без номер на лична карта. Жалбата е оставена без уважение, тъй като след проверка на място от РИК е установено, че изнесеното не отговаря на действителността, се уточнява в решение на комисията. 

Пълномощник на друга партия твърди с жалба, че членове на голяма част от секционните избирателни комисии не вписват в графа „забележки“, когато избирателите са гласували машинно. Това според жалбата е в разрез с Изборния кодекс и се иска членовете на секционната комисия да бъдат уведомени да преустановят тази практика, както и да се отбележи, че липсата на отбелязване с буква „М” няма да води до недействителност на гласа на съответния избирател.

РИК признава основателността на жалбата и със свое решение указва на членовете на комисия да спазват стриктно разпоредбите на Изборния кодекс.

Избирателка се е жалвала, че малко преди осем часа тази сутрин не е била допусната да гласува в 22-ра секция в Габрово. Обяснено й било, че машината не работи, а на готовността й да гласува с хартиена бюлетина било обяснено, че не може в момента. В жалбата се сочи, че тя не била единственият избирател, върнат от секцията. От РИК се произнасят с решение, че след проверка на място не са се потвърдили обстоятелствата в жалбата, заради което тя е оставена без уважение.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!