BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Таня Христова бе избрана за председател на комисия SEDEC

Таня Христова (България/ЕНП), кмет на Габрово, беше избрана днес за председател на комисия SEDEC на Европейския комитет на регионите (КР), асамблеята на ЕС на градовете и регионите. Комисия SEDEC е една от шестте тематични комисии на КР и се занимава със социална политика, заетост, научни изследвания, образование и култура.
Г-жа Христова, член на Европейския комитет на регионите от 2012 г., поема ръководството от Хосе Игнасио Ценисерос, бивш председател на автономното правителство на Ла Риоха (Испания).
Таня Христова, родена през 1971 г., е кмет на община Габрово от 2011 г. и ръководи българската делегация в КР. Тя работи и като ръководител на политическата служба на българския министър по управление на средствата от Европейския съюз в периода 2010—2011 г. Г-жа Христова е първият български член, избран на ръководна длъжност в Европейския комитет на регионите.
„Комисия SEDEC ръководи работата на Европейския комитет на регионите в много важни области, които засягат ежедневието на европейските граждани. Те включват осигуряване на социалния напредък във всички региони на ЕС, гарантиране на равни възможности за всички, справяне с изтичането на мозъци и недостига на умения, както и преодоляване на цифровото и иновационното разделение в Европа. Ние, местните и регионалните лидери, можем да покажем пътя напред. Моят град Габрово е добър пример за това как цифровизацията и иновациите могат да подобрят както производителността, така и стандарта на живот“, заяви г-жа Христова.

Понастоящем четири от шестте тематични комисии на КР се председателстват от жена: освен SEDEC останалите три са CIVEX (Барбара Дуден, Германия/ПЕС), COTER (Изабел Будино, Франция/ПЕС) и ECON (Олга Зриан, Белгия/ПЕС). Настоящият мандат на Европейския комитет на регионите изтича през февруари 2020 г.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!