BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Учениците се връщат в училище ако се осигури тестване на децата и персонала

Със заповед на министъра на здравеопазването от днес са определени условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където е регистрирана повишена заболеваемост от COVID-19.

Заповедта беше издадена след като здравното министерство избра доставчици на тестове за учениците. Първоначално договореното количество е 400 хил. теста, които по думите на здравния министър ще стигнат поне за няколко седмици, а впоследствие ще се обявят нови поръчки. Тестовете ще бъдат правени единствено под формата на плюене на децата в торбичка, без да се бърка в устата им, и при негативен резултат те ще могат да учат присъствено от 8 ноември.

Според министерската заповед, издадена днес следобед, при осигурена безопасна среда учениците могат да се върнат в клас от другата седмица.

Определени са условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват осигуряване на безопасна среда. Те включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично. За педагогическия и непедагогическия персонал също ще се изисква тестване, ако не притежават сертификат за ваксинация, преболедуване или антигенен, или PCR тест.

В общините, където 14-дневната заболяемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от министъра на образованието.

При 14-дневна заболяемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Заповедта дава възможност присъственото обучение да започне след 8 ноември, но конкретните дати за всяко училище ще зависят от готовността за въвеждане на противоепидемичните мерки.

Допуска се присъственото обучение да се въвежда за отделни училища или дори отделни класове, в зависимост от преценката на образователните институции и създадената организация.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!