BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фирма на ЧЕЗ дължи 3,5 млн. лв. за строителство на неработеща топлоцентрала


Бара груп – Изградената топлоцентрала в смолянския кв. Устово
Бара груп – Изградената топлоцентрала в смолянския кв. Устово
Снимка: Елена Павлова

Дъщерно дружество на ЧЕЗ дължи 3,5 млн. лв. на варненската фирма „Сано и пи си“ ЕООД. Искът е заведен в Софийски градски съд срещу „Бара груп“ и е на стойност 3 446 111,48 лв. Сумата представлява уговорено възнаграждение по договор от 05.05.2014 г. за проектиране, инженеринг, доставка, строителство и въвеждане в експлоатация на газифицирана термична централа в Смолян – кв. Устово.

Задължението е потвърдено с договор за споразумение от 15.10.2015 г. С определение от 8 май 2019 г. съдът прекратява процеса, заради наличието на писмено арбитражно споразумение за разрешаване на споровете, възникнали между страните. Съдебният акт сега е обжалван и предстои произнасяне на Софийския апелативен съд. В същото време изпълнителят „Сано и пи си“ ЕООД е изпаднал в неплатежоспособност. Фирмата е обявена през 2017 г. в несъстоятелност и за синдик е назначен Веселин Банков.

Изграждането на топлоцентралата в Смолян започна през 2014 г. и предизвика вълна от протести, заради опасността от замърсяване на въздуха в района. За много къс период централата бе готова, машините инсталирани, материалите за задействане на мощностите – доставени. На 30 октомври 2015 г. ДНСК издава разрешение за въвеждане в експлоатация.

Съоръжението трябваше да е с инсталирана мощност от 4.4 мегавата, а декларираните намерения бяха централата да работи поне 20 години, наетата работна ръка да е най-малко от 50 човека от региона. Според доклад на Комисията за защита на конкуренцията от 2018 г. обаче електроцентралата в Смолян, притежавана от „Бара груп“, е работила само за 72-часовите проби през 2015 г. и не осъществява дейност досега. Дружеството е сключило договор за продажба на инсталацията с немски купувач. На 16 декември 2015 г. е сключен договор с ЕВН за присъединяване като производител на електрическа енергия с инсталирана мощност от 2000 кW.

След бързото строителство техниката бе тихомълком изнесена. Сега теренът е пуст, без признаци за живот и ТЕЦ – Устово е на път да стане поредния недовършен паметник, оставен да се руши.

„Договорът между „Бара груп“ и „Сано и пи си“ е на стойност около 13 млн. лв. Имало е плащане, но са останали неразплатени около 4.5 млн. лева на изпълнителя на строежа“, каза синдикът на „Сано и пи си“ Веселин Банков.

След поемане на изпадналото в неплатежоспособност дружество Банков открива различни прехвърляния на плащания между фирми. „Има цесии, а направените частични плащания са пренасочени към друга фирма и сега аз като синдик се мъча да събера вземанията“, допълни Банков. В съда във Варна се води друго дело – за обявяване на недействителен договорът за цесия между „Сано и пи си“ ЕООД и „Сано БГ“ ЕООД, по силата който плащанията за топлоцентралата са направени по сметката „Сано БГ“.
Веселин Банков е поискал и обезпечение за налагане на възбрана върху имотите на „Бара груп“ в Смолян. Първоначално е допуснато, но следващата съдебна инстанция променя условията и налага възбраната, но срещу 200 хил. лв. гаранция, която трябва да се плати от „Сано и пи си“. И заради липса на средства до реално обезпечение не се стига.

„Бара груп“ е част от
седемте компании на чешката „ЧЕЗ Груп“
– „ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ електро
България“, „ЧЕЗ Разпределение“, „ЧЕЗ
Трейд България“, „ЧЕЗ ИКТ България“
и фотоволтаичната централа „Орешец“.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!