BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Хаос и напрежение в системата на родилната помощ създадоха директорите на УМБАЛ „Пр.Стоян Киркович“ и на РЗИ

Снимка: Фейсбук профил

Ако родилка или бременна жена в Стара Загора не получи навреме специализирана болнична помощ, причина затова ще бъде хаосът, създаден от директорите на УМБАЛ „Пр.Стоян Киркович“ и на РЗИ – професор Йовчо Йовчев и доктор Станимир Станков.

Какво предизвика този хаос?

Със заповед № РД-02-50/25.03.2021 г на министъра на здравеопазването е създаден Експертен консултативен съвет за оказване на медицинска помощ на бременни и родилки в условията на епидемично разпространение на COVID-19. До всички болници в страната, които имат отделения по родилна помощ, са били изпратени общи правила и алгоритми за поведение при бременни, родилки и новородени с COVID-инфекция. За областен координатор на Експертния съвет за Стара Загора е определен доцент Николай Лазаров – началник на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. Това пише в прессъобщение на РЗИ до медиите,

изпратено след възникнало напрежение в града от слуховете, че директорът на университетската болница е разпоредил да бъде затворено родилното отделение.

Дали такава устна или писмена заповед е издавана, трябва да проверят здравните власти, оторизирани да упражняват такъв контрол.

Ето и фактите по случая:

В Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Пр.Стоян Киркович“ в Стара Загора е създаден сектор за бременни и родилки положителни за COVID-19.

В останалата част на Клиниката приемът на пациентки ще бъде ограничен и под условие – само за жени, които имат отрицателен тест за вируса, но съществува риск за тях или за плода им като преждевременно раждане, например. Такива случаи трябва да получат медицинска помощ от най-висока компетентност каквато притежават Клиниките по АГ и неонатология в университетската болница. Бременни, за които раждането не представлява риск, ще бъдат поемани от други две лечебни заведения в града, които оказват специализирана родилна помощ, посочват от РЗИ.

Информирани ли са затова директорите на болниците „Тракия“ и „НиаМед“ в Стара Загора и по какъв начин, че трябва да поемат целия поток от здрави родилки в областта?

Доктор Калина Пиперкова – началник на АГ отделението в болница „Тракия“ коментира пред За истината, че това, което се случва, не е регламентирано и то по правилния начин. Първо, защото една болница не може да решава какво ще се случва в друга. Второ, защото всяка болница, както и тяхната има лимитиран прием на пациенти, а в АГ отделението леглата са разделени за пациентки с гинекологични заболявания и за родилки. Според доктор Пиперкова в ситуация на крайна нужда, те могат да спрат плановия прием за гинекологични операции и да приемат само родилки, но затова трябва да получат заповед или от здравния министър или от директора на РЗИ, който представлява министъра тук. Тя уточни още, че ако бременни родят в тяхната болница по принуда, а не по собствен избор, няма да плащат нищо. И ни обърна внимание, че от сряда до днес три жени са били върнати от Университетската болница без дори да бъдат прегледани. Мартина Петрова от Стара Загора, бременна в 11 седмица, е имала час за планово абразио (премахване на плода от матката) днес, но тази сутрин лекарят от АГ Клиниката в университетската болница й обяснил, че не могат да извършат процедурата, защото приемали само родилки и такива с Ковид-19. Жената се свърза с нас по телефона и попита кой ще вземе решение по нейния случай, тъй като е със задържан аборт и плодът й е без сърдечен ритъм. В частната болница могат да и направят тази малка операция единствено, ако е по спешност, но не и по медицински причини, какъвто е нейният случай и затова тя трябва да си плати. „Кое светило да чакаме да се произнесе?“, попита пациентката и благодари на доктор Пиперкова за коректното отношение към нея. След телефонни разговори, които проведохме с областната управителка Гергана Микова, случаят беше бързо решен.

Но за всеки случай ли трябва да се звъни на областен управител, който е и шеф на Кризисния щаб или директно на министъра? И възможно ли е професор Йовчев да води война с частните болници, както твърдят лекари от Стара Загора?  

И в другата частна болница „НиаМед“ нямаха заповед нито от министъра, нито от РЗИ, а научили за решението на професор Йовчев от медиите. Доктор Николай Христов – началник на АГ отделението в лечебното заведение обясни, че последната заповед, която са получили от министър Ангелов, е да не отказват прием на родилки, дори и да са болни от Ковид-19. Затова те са вече имат един такъв случай на родилка заразена с коронавирус, лекували са я и е родила успешно. Той също посочи, че имат лимитирани легла за родилки и новородени и ако надвишат този лимит, от РЗОК трябва да се произнесат дали ще им заплатят надлимитната дейност. Иначе, коментира доктор Христов Законът за здравето ни задължава са приемем всяка родилка: “Но в тази ситуация, след създаване на Ковид сектор в АГ Клиниката на УМБАЛ, би следвало, ако имаме подобни случаи, да ги насочваме към тази болница, но всичко това трябва да се изясни и официализира“, категоричен е лекарят. Той не вижда никаква драма в случая и не мисли, че има проблем с поемането на родилките. Защото, ако преди десетилетия годишно в Стара Загора е имало по 4000 раждания, сега те са едва наполовина, а болниците, които имат родилна помощ, са повече от една.

Потърсих отговор на въпросите, поставени от лекарите, от доктор Станимир Станков-директор на Районната здравна инспекция. Той беше лаконичен и повтаряше едно и също, а именно, че имам прессъобщение, в което всичко е обяснено. А след това прекъсна разговора с репликата“Благодаря Ви за вниманието!“

Телефонна връзка с професор Йовчев също не успяхме да осъществим, както винаги, когато сме го търсили по един или друг повод.

Направихме опит да се чуем и със здравния министър, напразно.

Според Гергана Микова, която се опита да ни съдейства за изясняване на причините, довели до този хаос и до връщането на пациентки от университетската болница, след неколкократни разговори с професор Йовчев и доктор Станков, обясни, че в РЗИ очаквали мнението на областния координатор доцент Николай Лазаров – шефът на АГ клиниката в УМБАЛ „Пр.Стоян Киркович“, за да издадат предписание до останалите две лечебни заведения.

Значи какво излиза – от краката за главата, както казва народната мъдрост.

Вместо първо да регламентират задълженията на всички лечебни заведения, а една след това да обособяват Ковид сектор в АГ Клиниката на университетската болница, отговорните за това лица действат в пълен хаос. Няма информация и затова кой е разпоредил на професор Йовчев създаването на Ковид сектора, който трябвало да приема пациентки от цяла Южна България.  

Все пак с упоритостта си да търсим причините за създалата се ситуация и напрежението сред бременните и родилките, успяхме да задвижим тежката бюрократична машина в здравеопазването в Стара Загора. Или поне така ни се струва. Ще има ли резултати, трябва да разберем още до края на деня.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!