BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЦИК преустанови машинното гласуване във Велико Търново

машина за гласуване

машина за гласуване

Снимка: принтскрийн от видео за гласуване с машини

Заради проблеми с машините в различни секции и сигнали на граждани, че не могат да гласуват с машини в област Велико Търново, Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение да преустанови изобщо гласуването по този начин в 10 секции.

Избирателите, които ще упражнят правото си на вот в парламентарните избори в Четвърти избирателен район ще имат възможност да го направят единствено с хартиена бюлетина. 

За проблемите с машинното гласуване в областта съобщиха тази сутрин от „Демократична България“, които обясниха, че листата на кандидатите за народни представители е различна от официално заявената и одобрена от ЦИК.

Районната избирателна комисия (РИК) във Велико Търново е проверила сигнала и е констатирала, че са налице данни за софтуерен проблем при машинното гласуване, което беше спряно с решение на ЦИК за Великотърновска област. 

Секциите, в които се гласува машинно, вече са по-малко и заради технически проблем с машините – 9388. В тези 10 секции гласуването ще става само с хартиена бюлетина, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

По повод решението на комисията Цанева каза: „Да бъде прекратено гласуването с машини в целия изборен район на Велико Търново и да даде указания при преброяване на гласовете, след края на изборния ден, гласувалите машинно да бъде водещо начало номерът на листата, за който са гласували хората, вече упражнили гласа си с машини“.

Вчера е имало затруднения за доставката на машини, но вече всички те са в секциите. При инсталирането на машините се е установило, че десет машини не са в добро състояния и е решено, че в тези секции няма да има машинно гласуване. Ако машина за гласуване се развали, тя не се подменя или ремонтира, гласуването продължава само с бюлетини, обясни пред журналисти Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия, цитирана от Дневник.

Подадените до този момент гласове с машини се прибавят към протокола в края на изборния ден, посочва Цанева пред БТА.

Проверява се сигнал за подобен проблем при машинното гласуване и в Добрич.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!