BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ще успеят ли протестите да спасят от закриване 100-годишно училище във Варна?


Школото е изградено с дарение от варненци

От общинската администрация отложиха въпроса за след парламентарните избори

Училище със 100годишна история не може да бъде заличено от картата на гр. Варна, категорични са защитниците на школото
Снимка: Фейсбук страница

Едно 100-годишно училище е на път да бъде закрито във Варна, а сградата му най-вероятно съборена. Учители, родители и хора, подкрепящи ОУ „Св. Иван Рилски“ преместиха вчера протеста в защита на училището пред сградата на Общината. Ще променят ли протестите им решението на общинската администрация?

Според общинския план учебното заведение трябва да бъде закрито, а на негово място да бъде построена сграда, в която да се премести Пета езикова гимназия „Йоан Екзарх“.

Основното училище „Св. Иван Рилски“ е основано през 1921 г. и има богата история. През последните години, обаче, децата в него започнали постепенно да намаляват и в момента се обучават 240 деца предимно от малцинствата.
От местната администрация след надигналото се недоволство обясниха, че работна група обсъжда казуса и до 10 април ще излезе с предложение.

До това обяснение от страна на Общината във Варна всъщност се стигна едва след като омбудсманът Диана Ковачева изпрати остро писмо до местната власт във Варна срещу идеята й да закрие и разруши 100-годишното училище.

Защо се съмняват гражданите в чистите помисли на Общината?

Сградата, в която се помещава училището е разположена на терен от 14 дка, има добре уреден и озеленен двор. В близост се намират два от варненските мол-ове. Районът е изключително атрактивен и от комуникационна гледна точка. Това пробуди съмненията, че дворът ще се използва не само за посторяване на сграда на гимназията, а в замисъла има намесени и корпоративни интереси.

Това мнение изрази вчера по време на протеста и общинският съветник от „Демократична България“ Стела Николова. Тя обясни, че съмненията са дошли и от начина, по който информацията за намеренията на Общината става обществено достояние.

Информацията за готвеното закриване на училището се пази в тайна от обществото

На вниманието на общинските съветници във Варна като част от Стратегията за предучилищно и училищно образование е било представено само намерението за построяване на нова сграда на гимназията, без да се уточнява, че на терена вече има сграда, че тя е действащо училище, при това със 100-годишна история.

„В обществено достъпните документи и в представянето на информацията за новата сграда на V езикова гимназия „Йоан Екзарх“ не ставаше и дума, че ще бъде съборено друго училище, потвърждава и директорът на ОУ „Св. Иван Рилски“ Юлияна Иванова.

Определеният терен за строителството е бил посочен единствено като урегулиран поземлен имот, свободен за строеж. В същото време като административен адрес на гимназията е бил даден този на училище „Иван Рилски.“

Преди да предложи закриване на училището Общината харчи за ремонта му над 1 млн. лв.

Друг факт, който, буди недоумение и подхранва съмненията за външни интереси, е това, че само преди година общинската администрация е похарчила близо 260 хил. лв. за основен ремонт и реконструкция на спортните площадки в училището, а преди това е била извършена подмяна на покрива и дограмата на сградата и е изградена нова отоплителна инсталация, пак за сметка на общинския бюджет, на стойност над 700 хил. лв..

Когато цялата информация излиза наяве, родители и учители започнаха подписка за спасяване на училището.

Проблемът стигна и до омбудсмана Дияна Ковачева

В писмо до кмета на Варна Иван Портних Ковачева отправя препоръка искането на гражданите за запазване на Основно училище „Св. Иван Рилски“ да бъде разгледано, за да не бъде застрашен достъпът на учениците му до качествено образование.

„Бих искала да подчертая, че с оглед на силния обществен отзвук решението по този въпрос е необходимо да бъде взето след широко обсъждане на проблема с гражданите, след участието им в обществени дискусии по темата. Очаквам с резултата да бъда запозната в законоустановения срок“, завършва писмото си Ковачева.

Общината:

Няма внесено предложение в Общински съвет – Варна за събаряне на сградата на ОУ „Иван Рилски“, за закриване, преместване или вливане на училището. Това съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна след като и информацията за намесата на омбудсмана излезе наяве.

Сградата е строена през 1921 година и не е архитектурен паметник, няма достъпна среда и не отговаря на изискванията на наредбите за физическа сигурност на строежите. Броят на учениците в някои паралелки е критично малък, а на 1800 м. и на 800 м. има други две училища. Освен това в други райони на Варна има училища с по 2000 деца в една и съща сграда, а е необходимо поетапно преминаване на едносменен режим на обучение в общинските училища, тъй като трябва да бъдат изпълнени изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование и Наредба 10 от 2016 г.. Така, накратко, звучи позицията на образователната дирекция в Общината.

В нея няма отговор на въпроса как досега сградата е отговаряла на изискванията и защото ако е непригодна съвсем наскоро са инвестирани толкова много пари в нея.

Не става ясно също защо информацията за намеренията на администрацията, дори все още да не е взето окончателно решение, излезе наяве по този начин.

Защо ако Общината не разполага с парцели, на които да постори нова сграда за „Йоан Екзарх“ през лятото на миналата година местната администрация предложи на общинския съвет 118 общински имота за продажба и прекратяване на съсобственост.

Не се ли поучи администрацията от минали грешки, предвид необходимостта от строителство на нови детски градини заради разпродадените сгради на съществуващите в миналото детски заведения в града.

А сградата, в която се помещава основно училище „Св. Иван Рилски“ преди 100 години е направена с дарение от граждани за посторяване на квартално училище

Училище „Св. Иван Рилски“ е изградено с парично дарение на варненското семейство Трошеви. В грамотата за дарението е посочено и желанието им средствата да бъдат вложени „за изграждане на училище на децата от квартала“. За да изпълни волята на дарителя, някогашната общинска администрация във Варна осигурява терен от 14 дка, в който започва строителството.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!