BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес започва регистрацията на партиите и коалициите за изборите на 27 октомври

кутия с бюлетини
кутия с бюлетини
Илюстративна снимка: Емилия Димитрова

Централната избирателна комисия(ЦИК) започва да приема днес документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Приемът им ще бъде всеки работен ден от 9.30 до 17 часа. До 11-и септември е крайният срок, който ЦИК следва да регистрира партиите и коалициите за участие в изборите. Тогава ще стане ясно кои са политическите формации, които се включват в надпреварата на шестия поред предсрочен парламентарен вот от за последните три години. Последните редовни избори бяха на 4 април 2021 година, а последните предрочни избори – само преди три месеца – на 9 юни т.г.

За участие в изборите за народни представители партиите и коалициите внасят депозит от 2500 лева. 

Заявлението за регистрация на партия се подписва от лицето или лицата, които я представляват според актуалната й съдебна регистрация или от изрично упълномощено от тях лице. 

Посочват се пълното или съкратено наименование на партията според съдебната й регистрация и наименованието й, заявено за изписване в бюлетината. 

Представя се удостоверение за актуално правно състояние, издадено от Софийския градски съд не по-рано от 27-и август(датата на издаване на указа на президента за насрочване на изборите), образец от подписа на представляващ партията и образец от печата й, както и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията.

Днес е и крайният срок, до който областните управители правят предложение пред ЦИК за състава на районните избирателни комисии(РИК), когато е постигнато съгласие. Когато не е постигнато съгласие или областният управител не е направил предложение за състава на РИК, той изпраща незабавно документите в ЦИК.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!