BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

178 гласа не стигнаха на Гюнай Хюсмен, за да измести Десислава Атанасова като водач в листата на ГЕРБ в Разград

Гюнай Хюсмен посреща Десилава Атанасова (вдясно) в кабинета си в областната управа.
Снимка: областна администрация

Само 178 гласа не достигнаха на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, втори в депутатската листа на ГЕРБ, да измести водача Десислава Атанасова на парламентарните избори на 4 април т.г.

Хюсмен е събрал 5 359 лични преференции на изборите, а Атанасова има 1 136, показват окончателните резултати, публикувани от ЦИК. Водачът на листата обаче добавя към личния си резултат и подадените за ГЕРБ бюлетини без преференции, които са 4 401. Така крайният актив на Атанасова става 5 537 гласа, със 178 повече от областния управител на Разград.

Междувременно, преди обявявяването на окончателните резултати, в местна медия се появи неофициална информация, че Гюнай Хюсмен е успял да измести Атанасова от челното място в листата. Областният управител на Разград вече има опит в успешната реализация на битката за преференции – през 2014 г. той беше осми в листата на ДПС, но успя чрез преференции да изпревари втория в бюлетината и да влезе в парламента. Зарати това той беше наказан с изключване от ДПС, но остана независим депутат и по-късно се присъедини към ГЕРБ. Сега 178 гласа не му стигнаха да направи втори подобен „удар“.

На парламентарните избори на 4 април ГЕРБ е втора политическа сила в Разградска област след ДПС. ГЕРБ обаче е рекордьор по преференции – цели 7 272.

Победител в Разград е Движението за права и свободи, което има 40,08 % – 20 928 гласа. Втората партия ГЕРБ е с почти двойно по-нисък резултат – 22,35 % и 11 673 гласа. На трета позиция е БСП с 9,61 % и 5 019 гласа. Четвърти е партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ – 9,01 % и 4 705 гласа. Пети е обединението Демократична България, което прави силно представяне в Разград със 7,51 % и 3 924 гласа. Изненадващо добре в региона се представят и Републиканци за България с 2,09 % и 1 090 гласа. На седмо място е Изправи се! Мутри вън! с 1,98 % и 1035 гласа.

Разградска област е с 4 депутатски мандата. Окончателното им разпределение ще стане ясно до утре, но по предварителни прогнози се очаква ДПС да вземе два от четирите мандата, а ГЕРБ и БСП – по един.    

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!