BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На Възнесение Господне или Спасовден: спасовският дъжд е скъп, всяка капка е жълтица

Възнесение Господне или Спасовден се чества четиридесет дни след Възкресение Христово. Това е един от подвижните празници в църковния календар на православната църква.

Габровци едно време вярвали, че спасовският дъжд, също както и гергьовският, е скъп, всяка капка носела жълтица. На празника момите и момците ходели боси по росата в нивите и ливадите, за да се молят за дъжд.

Според евангелското предание на този ден Христос се явил за последен път пред своите ученици. Апостолите били на молитва, Христос се явил сред тях, беседвал и ги извел от Йерусалим на Елеонската планина. Като се изкачили на планината, Христос вдигнал ръце да ги благослови. Още докато ги благославял, Христос се отделил от земята и, подет от облак, се издигнал към небето при Своя небесен Отец. По думите на св. евангелист Марко, Христос, като се възнесъл на небето, седнал отдясно на Бога.

Имен ден празнуват Спас, Спаска, Спасена, Спасения, Спасимир, Спасимира, Спасуна, Сотир.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!