BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Няколко институции проверяват Спешна помощ – Сливен заради издаден смъртен акт на жив пациент

Районната здравна инспекция, прокуратурата и вътрешна комисия в болницата проверяват Спешна помощ – Сливен заради случай на 72-годишен пациент, диагностициран като мъртъв и предаден на погребална агенция, където показал признаци на живот. Два дни след обявяването му за мъртъв, мъжът е в реанимацията на областната болница „в коматозно състояние, но реагира на волеви дразнения, прави опити да отговаря на елементарни команди като да отвори очи или да стисне ръка“.

Сигналът за жив човек в хладилната камера е подаден от служителите на погребалната агенция.

Човекът живеел сам в сливенския кв. „Дружба“, пишат местните медии. Съседи разказват, че видели пред блока полиция, пожарна и линейка на 13 октомври – деня, когато, според първоначалната експертиза, мъжът е открит „мъртъв“ в дома си.

Управителят на погребалната агенция, която е трябвало да съхрани трупа до завръщането на близките от чужбина, Бисер Тодоров, разказва пред Радио Бургас за шока, преживян от неговите служители. След като близък на човека отива в агенцията с издадения от Бърза помощ смъртен акт, служителите се отзовават на място, сложили тялото в ковчега и го откарали на гробищата. Там, в хладилната камера забелязали, че човекът леко трепва, после леко отваря устата. Веднага сигнализирали. На място пристигат Бърза помощ и полиция и го откарват в болницата. 

Д-р Юлия Бянкова, началник на отделението по Анестезеология и интензивно лечение днес е съобщила, че пациентът все още е в коматозно състояние, но реагира на волеви дразнения, прави опити да отговаря на елементарни команди като да отвори очи или да стисне ръка. „Но, това са незначителни стъпки напред“, пояснява Бянкова.

Директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ д-р Васислав Петров е заявил пред Радио Бургас, че случаят се проверява. В Спешна помощ тече вътрешна проверка за действията на дежурния екип, който е обявил мъжа за мъртъв. От сливенската болница ще предадат информацията на РЗИ, а те трябва да я предадат на Министерство на здравеопазването. Прокуратурата съобщи, че по случая е заведено досъдебно производство. 

  

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!