BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Повече от седмица продължава умъртвяването на 24 хиляди прасета от свинекомплекса в Никола Козлево


Снимките са на Областната дирекция на МВР в Шумен от първия ден на загробването.

Повече от седмица продължава умъртвяването и загробването на 24 хиляди прасета от индустриалния свинекомплекс в шуменското село Никола Козлево, където на 4 януари беше потвърдена зараза от Африканска чума.  Труповете на животните се заравят в ями край намиращото се на десетина километра село Хърсово, вместо да бъдат унищожени в действащия в Шумен екарисаж.  По решение на БАБХ обаче, умъртвените животни от заразените зони в страната се загробват.  

Свинекомплексът в Никола Козлево, който е собственост на „Бони холдинг“, ще претърпи загуби от над 10 милиона лева заради заразата. Това каза прокуристът на холдинга Цветан Илиев на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен, свикано след потвърждаване наличието на Африкаска чума по свинете.  Илиев обаче увери, че няма да се съкращават хора от стопанството, където работят 70 души.

Мястото за загробването на умъртвените животни край с. Хърсово е съгласувано с всички необходими институции, увери зам.-областният управител на Шумен Петко Шаренков, ръководещ епизоотичната комисия в региона.  „Ямите за загробване са направени според изискванията за дълбочина и са взети всички мерки за безопасност“, обявиха и от областната дирекция по безопасност на храните в Шумен. Заравянето на животните обаче предизвика недоволство сред местните жители, които изразиха опасения в социалните мрежи, че хилядите разлагащи се трупове могат да засегнат подпочвените води край селото.

Умъртвяването и загробването на прасетата започна на 7 януари и продължава и днес, съобщиха след наше запитване от областната дирекция на МВР в Шумен.  По първоначални оценки, процесът трябваше да приключи до седмица. 

Полицията е изградила две КПП-та по пътя от свинекомплекса в Никола Козлево до самото място за загробване край с. Хърсово.  При транспортиране на умъртвените животни превозът се ескортира с конвойни автомобили преди и след  колоната. Полицията осигурява и денонощна охрана около местата за загробване, докато приключи процесът.

Два дни след установяване на заразата в Никола Козлево, БАБХ откри 4 нови огнища на Африканска чума по свинете, включително във варненското село Брестак.  Там засегнатата  индустриалната ферма с близо 40 хиляди животни е на същия собственик.  Агенцията по храните стигна до втория комплекс, след като проследи движението на животните от заразеното предприятие в Никола Козлево и установи, че част от прасетата са пристнигнали за угояване от Брестак.

Представителите на холдинга оцениха загубите си от свинекомплекса в Козлево на 10 милиона лева, а във фермата в Брестак животните са двойно повече, което предполага, че и оценените загуби ще са двойно по-големи. Всички 40 хиляди животни в Брестак също ще бъдат умъртвени и загробени.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!