BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Смолянски полицаи заведоха дело срещу наредбата за работното време в МВР

Илюстративна снимка: pixabay.com

Смолянските полицаи от Сдружение „Синдикално сдружение Защита – МВР“ заведоха дело във Върховния административен съд срещу обнародвана през януари Наредба за реда, за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в министерството на вътрешните работи.

Според председателя на сдружението Михаил Узунов, цитиран от регионалното издание „Отзвук“, подзаконовият нормативен акт е незаконосъобразен и следва да бъде отменен изцяло. По думите му, през 2019 г. наредбата е била отменена като незаконосъобразна. В началото на тази година, обаче, излиза нова, която се оказва със същия текст.

От синдикалното сдружение искат от съда и спиране действието на нормативния документ, но съдът е отказал.

„Правният хаос в МВР по отношение на работното време на полицаите е пълен. Издадени са още две нови наредби, касаещи същото, но с малки корекции и почти еднакви текстове. До края на годината се очаква и четвърта – и всичко това за една година. Ръководството на работната група, която подготвя последния документ, си позволи да наруши заповедта на министъра и самовластно си разшири действията, което също предстои да го реши съдът“, твърди Узунов пред „Отзвук“.

Според председателя на синдикалната организация най-фрапиращото в последните три наредби е, че полицаите, които работят на сменен режим, когато излизат в болнични, трябва да отработват дните. „По голям хаос и цинизъм няма. И това се отнася само за служителите на терен и на смени, а не за останалите“, допълва Михаил Узунов.

Делото във ВАС е насрочено за 1 март 2021 г.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!