BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

БСП ще опита да си върне изгубения мандат в Габрово, но е малко вероятно

Валери Митов
Снимка: БСП

Председателят на областната структура на БСП в Габрово Валери Митов ще води листата на социалистите за вота на 2 октомври, реши Националният съвет на партията в края на миналата седмица.

След като на трите избора през 2021 г. Корнелия Нинова твърдо залагаше за мандат в Габрово на автомобилния пилот Крум Дончев, този път май е решила да чуе гласа на габровските социалисти, които и през 2021 г. искаха местен човек за водач на листата.

В Габрово и региона открай време са мнителни към кандидати „внесени отвън“,

но в централата на БСП бяха глухи за това. Всъщност възможно е и самият Дончев да е решил да се оттегли, тъй като името му не се вижда като водач в нито един избирателен район. Не е изключено разбира се да е на избираемо място, а не водач, в някой многомандатен район.

Дали Валери Митов ще върне позициите на БСП в Габрово е трудно да се прогнозира. Правилният отговор би бил по-скоро не, но не е невъзможно. Все пак всичко зависи от готовността на местните социалисти, които са най-мобилизирани в община Дряново, където кметът им е от БСП.

Макар и местен, Митов не е популярно лице.

Партийната му кариера започва през 2016 година, когато става заместник председател на Младежкото обединение на БСП в Габрово. Две години по-късно е и негов областен председател, а от ноември 2020 г. е председател на Областния съвет на партията, което „върви“ с членство в Националния съвет на БСП. За социалистите извън Габрово обаче той остава слабо познат, което е проблем, когато трябва да убедиш избирателите, че ти си техния човек в парламента.

Има и още. В края на февруари т.г.

Митов бе назначен за управител на държавното дружество „Плод-зеленчук“-Габрово.

Назначението му е с подписа на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. От ведомството, което Нинова ръководи тогава отказаха коментар относно мотивите за назначението, което отвсякъде приличаше на политическо, тъй като Митов няма опит в търговията с плодове и зеленчуци. Към това се добавя и трагичното от години финансово състояние на държавната фирма, начело на която традиционно се назначават лица по политическа линия, а запознати коментират, че заплатата е в няколко хиляди лева. Колко точно нито от икономическото министерство казаха, нито Митов уточни.

Всъщност високото възнаграждение на управителя на габровския „Плод-зеленчук“ е другото, което от години провокира въпроса защо държавата поддържа една губеща структура. Дружеството има пет магазина, през 2020 г. е отчело 15 хил. лв. загуба, а управителят му дори няма офис. На този фон вероятната причина все още да го има е държавата да го ползва, за да урежда свои хора на работа, която не изисква сериозни усилия, но носи добра заплата.

Всичко това води към извода, че Валери Митов е човек на Корнелия Нинова и чрез него тя опитва да върне габровската БСП в играта. Играта обаче загрубя, а има по-малко от месец до началото на кампанията, за да се променят правилата. Към това да добавим, че не са малко социалистите, които не одобряват Корнелия Нинова и това им неодобрение лесно може да се пренесе на толерираните от нея хора.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!