BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

България все още е най-корумпирана в ЕС, сочи доклад на „Трансперънси интернешънъл


Илюстрация: transparency.org

България продължава да бъде най-корумпираната страна в Европейския съюз, показва годишният доклад на „Трансперънси интернешънъл“ (Transparency International) за 2021 година, разпространен днес. Страната ни влошава позицията си в глобалната класация с още две места спрямо 2020 г. и слиза от 76-о на 78-о място от 180 държави.

В класацията България е между страните Буркина Фасо и Бенин, а най-близката страна от ЕС е Унгария – на 73-о място.

Румъния се е изкачила в класацията с едно място на горе и е на 66-а позиция.

В Индекса за възприятие на корупцията България е с 42 единици от максимални 100. Изследването показва, България устойчиво се движи в коридор от стойности между 41 и 44 пункта през последните 10 години без да може да направи поне промяна на посоката на развитие. Всъщност, най-ниският резултат на страната от 2012 г, когато бе направена промяна в методологията на Transparency International, е индекс 41. Такъв страната е имала през четири от последните 10 години.

Снимка: скрийншот от transparency.bg

Подробностите за България днес бяха представени от асоциация „Прозрачност без граници“ – българското представителство на Transparency International.

Според организацията, една от ключовите причини за това България да изостава в своето представяне от останалите държави от Европейския съюз е, че българските институции така и не можаха да се модернизират.

Причините за това са множество, но като основни се посочват изчерпването на възможността за усъвършенстване на наказателноправната рамка (криминализирани деяния и вид и размер на наказанията), която през поредица от няколко вълни на изменения, постигна основните изисквания на конвенциите и директивите, които я очертават в международен план.

За сметка на това развитие изостана въвеждането на управленски стандарти, които редуцират корупционния риск чрез признати и утвърдени международни практики в административното и корпоративното управление основани на  прозрачност, отчетност и почтеност и интегритет.

Тези стандарти са приложими и задават високи изисквания както в публичния, така и в частния сектор, намалявайки със своето прилагане възможностите за съществуване на корупционно поведение – „чиста от корупция среда“. Част от тях, като защитата и насърчаването на лицата, които разобличават нередности, нарушения и престъпления с висока обществена опасност са предвидени в императивни норми на ЕС, които България не съумява вече години да въведе.

Радикална позитивна промяна на стойностите на индекса е възможна само по пътя на въвеждането на международно признатите стандарти за добро управление, категорични са от „Прозрачност без граници“.

Снимка: скрийншот от transparency.bg

Дългосрочни последици от неадекватни антикорупционни мерки вече са видими в Унгария (индекс 43) и Полша (56), като има опасения скоро към тях да се присъедини Словения (57). Влошени са показателите на Кипър, Унгария, Полша и Люксембург.

Спрямо 2012 г. най-видимо подобрение в индекса (с между 10 и 14 пункта) имат Естония, Латвия, Гърция и Италия.

На челните места традиционно остават Дания (88), Финландия (88), Норвегия (85) и Швеция (85). Сред първите 10 държави в света са Нова Зеландия и Сингапур.

В доклада на заключение се отправя предупреждение за засилване на антикорупционните мерки в ЕС, за да не се позволят измами и злоупотреби със значителните средства от фондовете за възстановяване след пандемията, както и да се защитят върховенството на правото и демокрацията. Дали ЕС ще стане по-зелен, цифровизиран и устойчив зависи от това дали страните членки ще изпълнят и ангажиментите си да защитят източниците, съобщаващи за корупция, да се борят с прането на пари и да прекратят системните пропуски, позволяващи да остават незабелязани трансгранични системи за корупция.

Снимка: скрийншот от transparency.bg

При съставянето на корупционния индекс са използвани голям брой доклади и аналитични оценки, публикувани от авторитетни международни изследователски и финансови институции, сред които Световната банка, Световният икономически форум, „Икономист интелиджънс юнит“, „Фрийдъм хаус“, Световният проект за правосъдие, фондация „Бертелсман“, Университетът в Гьотеборг и други. Изследването се публикува от 1995 година насам и отразява анализи, оценки и възприятия относно нивото на корупция според представителите на бизнеса, местните и чуждестранните анализатори в съответните страни. България е включена в изследването за двадесет и четвърти пореден път.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!