BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МВР изпрати на прокуратурата материали от проверката на ТОЛ системата


Снимка: Фейсбук

Главна дирекция „Национална полиция“ изпраща в прокуратурата материали от проверка в ТОЛ системата заради съмнения за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет в следствие на сключена неизгодна сделка.

Според наличните данни, става въпрос за престъпление, извършено от предишно ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“. Има и съмнения за неправомерно предоставен достъп до информационната система.

Проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление.

В хода на проверката е установено, че бивше ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е сключило договор за проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. и е за срок от 60 месеца в общ размер от над 136 млн. лв. с ДДС.

За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан, е платена цена от 2,5 млн. с ДДС на месец. Месечната цена на услугите от началото на 25-я месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) е в размер на 2 112 291,44 лв. с ДДС. Това, според разследващите, е престъпление по чл. 220 от Наказателния кодекс.

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя – той не е обучил специалисти и е допускал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата. А това, смятат проверяващите е нарушение на 319а от Наказателния кодекс.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!