BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Микаела Енгел: „Старите габровски индустриалци са си помагали много“

„Старите габровски индустриалци много са си помагали – разказа след прожекцията на филма „Дързостта да бъдеш първи“ в залата на габровския Държавен архив пред учениците от клуб „Млад възрожденец“ към Националната Априловска гимназия и техни съученици от осми клас Микаела Енгел, наследница на Иван Хаджиберов.

– Имало е случаи, когато един от тях е много болен и не може да работи, неговият съперник да поеме управлението на неговата фабрика. Поддържали са се, защото са следвали принципа, че цялото общество трябва да повиши нивото си, за да върви напред. И неслучайно в онези години държавата ни е достигнала сериозни индустриални висини. Това е много важно да се знае и да се помни, подчерта още г-жа Енгел“. Тя доде в Габрово по повод отбелязването на 60 години от основаването на габровския Държавен Архив.

Учениците изказаха своята благодарност на Микаеле Енгел за открития урок, който тя им е даде, с разкази за живота на големия габровски индустриалец Иван Хаджиберов. От своя страна тя заяви още, че големият урок е бил за нея. „Защото колкото пъти гледам филма, посветен на Иван Хаджиберов, винаги осъзнавам още нещо – обясни пред младите хора тя. – Че в този филм човек открива винаги нов материал, върху който да мисли. Филмът е с много голяма дълбочина и е важен не само за мен, а и за младото поколение“. Тя пожела младите хора да напреднат всеки в своята професия и да поведат Габрово към нивото, на което са го поставили старите габровски индустриалци. „Много е важно да не се напуска страната, да не изтичат мозъците на България, заяви тя. – Докато бях малка са ми разказвали, че във фабриката на Иван Хаджиберов пристигнали чужди предприемачи да сключват сделка с него. Срещнали в производството мъж с работни дрехи и омазани с машинно масло ръце, попитали го къде могат да намерят собственика на предприятието. Той отговорил: „Аз съм!“, а гостите ахнали от изумление. Дядо ми отишъл, измил си ръцете и посрещнал чужденците както подобава на един собственик. Чуждите предприемачи показали своето голямо уважение към този факт – че той взема пряко участие в производството. Което означава, че е много сериозен производител и на него може да се разчита.

Искам също да подчертая и нещо удивително, според мен. Много съм размишлявала върху образа на Иван Хаджиберов през годините. И стигнах до извода, че водещото начало в неговия живот не е било единствено стремежа да постигне напредък и финансово благоденствие за себе си, да създаде име, той е полагал грижи да повдига нивото на обществото около себе си. А това е много важно. Защото, когато обществото е на високо ниво, тогава и той е на това ниво. Не можеш да бъдеш стърчащ стълб, а наоколо ти да е ниско ниво. Стремежът му е бил напредъкът на обществото. Той е направил железницата, която е важна не само за него, а и за всички производители от града. Ледената пързалка, училището и неговият стремеж да образова хората около себеси са показателни за характера на Иван Хаджиберов“.

„Колкото по-образовани са работниците ти, толкова по-високи успехи ще има предприятието“ – допълни учителката надецата Пенка Петрова.

„Има някои подробности, които не са включени във филма, но допълват характера на Иван Хаджиберов – обясни директорът на Държавен архив в Габрово Цветомира Койчева. – Той е бил изключителен благодетел. Габровци знаят, че е дарявал средства за развитие на читалището, за малките училища по селата, бил е благодетел и на ЖБД „Майчина грижа“. Той е подпомагал всички сфери на културния живот на града“.

„Само за строителството на габровската гара той е дарил огромна сума златни левове без да се скъпи, което му прави голяма част – допълни още Микаела Енгел. – Той е продавал електричество и на другите фабрики в града, а на всяко семейство е дарил електрически крушки. Дарявал е средства на младите хора, когато създават семейство, да могат да си построят собствен дом, в който да свият своето гнездо. За всеки празник – рожден ден, Нова година, Великден, Коледа на всеки един работник е подарявал личен подарък. И всичко това е било, за да се чувстват спокойно по време на работа членовете на екипа на фабриката“.

Един от учениците, разработвал доклад за живота и делото на Иван Хаджиберов заяви, че за него работата върху реферата му е било изключително приключение защото доколкото успял изучил историята на Иван Хаджиберов, на баща му. „От гледна точка на архитектурата тяхната къща е като един символ на града за ново строителство в онова време – разказа той. – Този човек ме накара да се чувствам горд, че съм част от Габрово. Защото чрез него и чрез други личности от миналото успях да видя своя град в съвсем различна светлина, в каквато досега не го бях виждал“.

„И не е Бил само Иван Хаджиберов – допълни Микаела Енгел. – Те са били много – изключителни и щедри творци. Те са градили едно ново общество и са го оформяли. Били са смели, въпреки трудностите, които не ги спират, а ги амбицират да измислят още и още нещо ново. Той е живо доказателство за предприемчивия габровски дух и умението да върви с една идея по-напред от другите, което е било много полезно“. И което, според Пенка Петрова, липсва на днешното общество, което е замръзнало на едно положение и не предприема необходимите стъпки.

Г-жа Енгел разказа още една история, която, според нея, звучи като легенда. И тя е, че Иван Хаджиберов е имал делви, пълни с розово масло, заровени някъде в земята. И когато във фабриката става пожар, изпепелил голяма част от фабриката, са били нужни големи суми пари, за изграждането й отново, Той е успял да я построи със цимент от Англия, купен именно със средствата от розовото масло. Но, дори и те не са били достатъчно. Негов приближен цяла година е поправял унищожените станове. Та, легендата е, че Иван Хаджиберов е изровил тези делви, занесъл ги и продал в Европа, тъй като розовото масло е било с много висока цена, по-скъпо дори от златото. „Така се сдобил с една част от необпходимите за строителството средства – обясни Микаела Енгел. – Тази легенда се разказваше от майка ми в нашето семейство, тъй като никъде не е писано за това, а и за много други събития от живота на семейство Хаджиберови от онова време. Живот, който е достоен за пример за родолюбие, находчивост, упоритост, неотстъпност, благородство, голямо трудолюбие, щедрост и други позабравени днес човешки качества.

Източник: Вестник 100 Вести

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!