BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 600 млн. лв. помощ може да получи малкия и среден бизнес до края на годината


Служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев по време на скрещата с бизнеса в Силистра
Снимка: Димитър Пецов

Над 600 млн. лв. от Министерство на Иновациите и растежа очакват като помощ малкия и средния бизнес в България до края на годината.

Това стана ясно от срещата на служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев, проведена на 10 септември в Областна администрация – Силистра.

Срещата бе организирана по повод представянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Пред представители на местния бизнес, браншови организации и медиите, както и на гости от областните администрации на Русе, Разград, Шумен и Добрич служебният министър каза, че основен приоритет за администрацията му е да помогне на бизнеса в условията на криза.

Как политици и свързани лица са ползвали неправомерно държавни земи в Силистра – тук.

Само по линия на министерството на иновациите и растежа до края на тази година ще бъдат осигурени до най-уязвимия сегмент на икономиката(малкия и среден бизнес) 735 млн. лева., обяви министърът. По-голямата част от тези средства – около 600 млн. лв. се очаква да дойдат по линия на плана за възстановяване и устойчивост.

В силистренска област по данни от Националния статистически институт(НСИ), които цитира министърът на срещата, има 100 предприятия, от които 93 са микропредприятия. Деветдесет и девет от тези сто предприятия отговарят на изискванията да получат финансиране по програмите, които са фокусирани върху подпомагане на микро(по-малко от 10 души), малки(до 50 души) и средни(до 250 души) предприятия.

За закъснялото разширение на депото за отпадъци в Силистра – тук.

Процедурите са част от програмата за икономическа трансформация чрез европейски средства и са съобразени със стратегии и политики на национално и европейско ниво като Зелената сделка, развитието на иновациите, цифровизацията на бизнеса и др.

От данните, предоставени по време на срещата стана ясна и технологията по която следствата ще бъдат разпределени в в четирите процедури.

За една злоупотреба с правата на хората с увреждания – тук.

Първата от тях е именно тази, за която призова министърът и се нарича „Технологична модернизация“. Тя е вече отворена за кандидатстване, но срокът е твърде кратък – до 21 септември 2022 г. Предвидените по нея средства за проекти са в размер 260 млн.лв.

Процедурата е насочена към разширяване производствения капацитет на малки и средни предприятия и подобряване на производствените процеси. Фокусът е върху цифровизацията на предприятията, което е основното изискване на програмата. За нея има разпределен бюджет по групи предприятия – микро, малки и средни. Максималният бюджет за проект на микро предприятие е съответно 180 хил.лв., за малко предприятие 350 хил.лв., а за проект на средно предприятие 700 хил.лв. По програмата може да се кандидатства за закупуване на машини и съоръжения, както и за софтуер.

Безвъзмездната помощ няма да обхваща цялото финансиране, а 50 % от общата стойност на проектите.

Втората процедура е „Информационни и комуникационни технологии“(ИКТ), за която са предвидени средства от 30 млн.лв. В момента по нея тече обществено обсъждане и може да се публикуват становища на страницата на министерството до края на септември. Тя включва дейности като цифровизация на бизнеса – дигитален маркетинг, изграждане на интернет страници, мобилни приложения за внедряване на ИКТ решения в управлението на фирмите, както и средства за киберсигурност. Проектите, които могат да се финансират по нея са малки – до 20 хил.лв., но средствата за тях ще са 100 процента публични, тоест няма да се иска съфинансиране от бенефициентите.

Друга предстояща процедура е „Изграждане на Възобновяеми източници (ВИ) мощности със съоръжения за локално съхранение“. Тя е на стойност 200 млн.лв., които са от фонда за „Зелен преход“. Не става дума за инвестиции в големи индустриални паркове, а за локално ползване от малки и средни предприятия на фотоволтаици и батерии, поясни министър Пулев във връзка с процедурата.

Целта на програмата е бизнесът да произвежда енергия за собствено потребление, а не да се търгува с нея, ето защо производителите на енергия и селскостопанските производители са изключени от тази мярка и не могат да кандидатстват. Програмата е все още в процес на разработване и към момента няма определена максимална стойност на проектите, но средствата по нея ще покриват до 50 % от финансирането, за което биха кандидатствали фирмите.

Четвъртата процедура, която ще се изпълнява по програмата за икономическа трансформация чрез европейски средства, е „Кръгова икономика“. По нея са предвидени средства от 180 млн.лв. за бизнеса.

Според плана за възстановяване и устойчивост „Кръгова икономика“ е насочена към предприятията от преработващата промишленост, като по нея ще могат да се възползват и големи предприятия. Целта е да се финансират кръгови модели на производство и подобряване управлението на отпадъците – да се намали използването на опасни вещества, на пластмасови опаковки и др. Процедурата е предвидена за обявяване през първото тримесечие на 2023 г., а безвъзмездната помощ на заявените проекти, както е заложена по плана за
възстановяване и устойчивост, е предвидена отново до 50 %.

Втората програма е „Научни изследвания и дигитализация за интелигентна трансформация“ и оперира със средства от 2 милиарда лева. По нея се предвижда изграждането на 12 цифрови и информационни хъбове на стойност 135 млн.лв, коитода предлагат услуги на предприятията, изграждането на Центрове за върхови постижения и Центрове за компетентност за 277 млн.лв, както и ваучерна схема за финансиране на малки и средни предприятия, която ще разпределя фонд от 49 млн.лв.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!