BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Оставки в ОИК – Разлог осуетяват отстраняването на кмет с установен конфликт на интереси

Снимка: Скрийншот пт видео

С решение от днес Централната избирателна комисия (ЦИК) освободи председателя на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Разлог от квотата на ГЕРБ Елена Пандева. Междувременно се разбра, че Айше Али Дервиш от квотата на ДПС в ОИК Разлог също е подала оставка. 

Според местното издание „Благоевград нюз“ серията от оставки е свързана с предстоящото гласуване за отнемане на правомощията на кмета на Разлог Красимир Герчев. За него съдът постанови окочателно конфликт на интереси и сега местната избирателна комисия трябва да гласува отстраняването му от поста.

За решението на съда и установения конфликт на интереси тук .

Според изданието, обаче, процедурата може да бъде забавена от ОИК, ако не съберат мнозинство от 2/3. Коментарите на хора в Разлог били, че Елена Пандева напуска Общинската избирателна комисия, за протакване на време, за да няма възможност да се свика извънредно заседание по казуса с отстранения от ВАС кмет Красимир Герчев. Според други, Пандева е влязла в разпра с лидерите на ГЕРБ в Разлог, които са настоявали тя да наруши разпореждането на Върховния административен съд и да гласува против отстраняването на кмета Герчев.

Освен постъпилите оставки предстои спешно попълване на състава и защото преди месеци е починала заместник-председателят на ОИК Разлог – Татяна Лазарова-Цанева, пише още „Благоевград нюз“.

Членовете са взели единодушно решение да се изиска служебно да се изиска акт за смърт от служба ЕСГРАОН в Общината Разлог за смъртта на Цанева, като след представянето му да бъде подадено уведомление до ЦИК за настъпилото обстоятелство. До решаване на този проблем със състава, Избирателната комисия не може да заседава в близко време за детрониране на градоначалника Красимир Герчев, коментирали юристи.

Междувременно Радио Благоевград цитира секретаря на ЦИК Севинч Солакова, че е изпратено писмо до политическата сила, което по закон издига кандидат за нов председател на ОИК. Предстои да бъде разгледано направеното предложение.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!