BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата назначи проверка в домове за възрастни хора във Варна

Снимка: принтскрийн от репортажа на БНТ

Прокуратурата се самосезира и започна проверка на сигнали в медиите за трагични случаи в домове за възрастни хора във Варна. 

Редица сигнали са постъпили до редакцията на БНТ за починали обитатели на домове при странни обстоятелства. Близки на настанени там хора заявяват пред камерите, че са се сблъскали със сходни проблеми и могат да разкажат за нередности в дома.

Сходствата се откриват след като дъщерята на починал обитател на дом създава група в социалните мрежи, в която се включват около 50 души, които разказват аналогични истории за свои близки.

Целите на проверката, разпоредена от държавното обвинение, са да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора, налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към хората, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните изисквания по отношение качеството на предоставените социални услуги, налице ли е причинно – следствена връзка по отношение действията и бездействията на длъжностни лица в тези домове със смъртта на лица, ползващи социалната услуга.

Обхвата на проверката по реда на надзора за законност включва териториалната компетентност на Районна прокуратура – Варна.

При извършване на проверката следва да се работи в тясно взаимодействие с Агенцията за качеството на социалните услуги – контролния орган, на който държавата е делегирала правомощия и задължения относно осъществяване на контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, както и относно  лицензиране доставчиците на социални услуги и прекратяване на дейността им, посочват още от обвинението.

При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица, заявяват още от прокуратурата.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!