BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата поиска сваляне на имунитета на кандидат-депутат, който вече беше заличен от листите

Снимка: prb.bg

Софийската градска прокуратура е предложила на главния прокурор да внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) искане за сваляне на имунитета на кандидат-депутата от сливенския избирателен район, който беше задържан, докато обработва поле с марихуана в природен парк „Сините камъни”. 

Всъщност кандидатът вече подаде заявление за заличаване от листата и за напускане на партията.

Вчера говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) в Сливен съобщи, че комисията заличава от листите името на кандидата за депутат Валентин Велев.

Решението на РИК – Сливен – тук

„Кандидатът за депутат е заличен. От тук нататък той няма имунитет като кандидат и могат да продължат следствените действия, които са организирани срещу него“, посочи говорителят на РИК.

За решението си Районната избирателна комисия е уведомила ЦИК, която трябва да предприеме последващи действия за корекции в електронната бюлетина.

Заличаването е станало по молба на кандидатът за депутат и на коалицията, която го е издигнала, след като той беше арестуван миналата седмица за отглеждане на канабис.

Според наблюдаващия прокурор, цитиран в прессъобщението на дъ ржавното обвинение, събраният доказателствен материал сочи не само наличие на обосновано предположение за извършени от Велев престъпления, но и за обоснована реална опасност същият да се укрие и да извърши друго престъпление, ако не бъде задържан. В предложението е посочено, че този извод се основава на по-високата степен на обществена опасност на деянието и дееца, тъй като наркотичните вещества са в значителни количества и на висока парична стойност, отглежданите растения от рода на конопа са голям брой, а деецът е обществена личност, кандидат за народен представител.

Велев обясни пред журналисти,че е отглеждал марихуаната с медицински цели.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!