BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Акт след акт за тонер касетите във Враца, но действия няма


Снимка: Скрийншот ТВ „Враца“

Италианските тонер касети продължават да са на незаконната площадка във Враца. Те трябваше да бъдат извозени от там още в началото на годината. На фирмата, която ги е разтоварила там са съставени вече два акта, но действие няма.

Няма друга площадка, на която да бъдат извозени тонер касетите, е оправданието давано от фирмата, която в края на миналата година ги разтовари във Враца и след намесата на екоинспекцията трябваше да ги премести от там. Това съобщи местната „ТВ Враца„.

Срокът за извозването на отпадъците изтече на 5 февруари тази година, но действия все още не са предприети.

Преди две седмици от фирмата са казали, че не може да се намери лицензирана площадка, където касетите да бъдат преместени. В София му казали да чака да му се издаде разрешение.

В началото на пролетта се твърдеше, че се прави опит да се лицензира площадка за съхранението на такъв вид отпадък на територията на Нови Искър. Теренът във Враца, където се намират 50-те тона тонер касети също не е лиценциран, разказва още в репортажа си врачанската телевизия.

Заради неизпълнение на разпореденото от РИОСВ – Враца са съставили на фирма „Рецикла“ втори акт. Наложената глоба по него е в размер на 10 хиляди лева.

Актът на врачанската фирма, предоставила терен за разполагането на касетите е 3 хил. лв.

Тонер касетите влязоха в България през есента на миналата година. Внесени са от Италия по договор с българската фирма „Рецикла“, но по данни на РИОСВ – София дружеството няма издаден регистрационен документ за временно съхранение на отпадъци. Повечето от касетите са опаковани, но има и в насипно състояние. Според представените документи при проверката, отпадъкът е тръгнал към България като неопасен. Вероятността за замърсяване на почвата при валежи от касетите е малка, тъй като са складирани на бетонирана площадка, но складирането на отпадъци на нея е нарушение, тъй като не е лицензирана по изискванията на закона за управление на отпадъците.

Във Враца няма да се допусне изгаряне на пластмасови отпадъци и складирането на опасни боклуци, заяви при откриването на отпадъка кметът на Враца Калин Каменов. Той поясни, че нито една институция не е била уведомена за складирането на балите с отпадъчни материали.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!