BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Анкирупционната комисия уличи главния архитект на Шабла в конфликт на интереси


Сградата на брега на морето в Тюленово
Снимка: КПКОНПИ

Антикорупционната комисия е установила установила конфликт на интереси по отношение на главния архитект на община Шабла Татяна Нейкова, затова че е презаверила разрешение на строеж за сграда на сина си, намираща се на брега на морето.

От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщават, че са установили, че през 2019 г. Нейкова е презаверила издадено от нея през 2013 г. разрешение на строеж на жилищна сграда с разгърната застроена площ от 174 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114 кв. м., която се намира на брега на морето в с. Тюленово, в полза на своя син Иван Нейков – собственик на имота.

През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал къщата на Иван Нейков, а през 2019 г. 2019 г. майка му допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е увеличена на 313 кв. м.

На заседание на КПКОНПИ на 29.04.2020 г. Татяна Нейкова е била изслушана. Тя е обяснила, че като главен архитект е действала в условията на обвързана компетентност, т.е. е била длъжна да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж, при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е неин син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина й не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

Тези доводи обаче не са били приети от КПКОНПИ. Със свое решение Комисията е установила конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова, като е приела, че на 02.01.2019 г. и на 26.08.2019 г. тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес – в интерес на своя син. С решението й е наложена глоба в общ размер на 10 хил. лв.

От Антикорупционната комисия припомнят, че решението по отношение на Татяна Нейкова не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване или протест. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!